Populaire oud-minister Colombia vermoord

Het vredesproces in Colombia is gisteren opnieuw een klap toegebracht na de moord op de zeer populaire oud-minister van cultuur. Het lichaam van Consuelo Araujo werd zaterdag gevonden door regeringstroepen in het noordoosten van het land. Zes dagen geleden werd Araujo door rebellen ontvoerd.

De moord op de 62-jarige voormalige minister van Cultuur, bevriend met de schrijver Gabriel Garcia Marquez en vele andere invloedrijke Colombianen, zet de politiek van president Andres Pastrana, die onderhandelt met het Gewapende Revolutionaire Leger in Colombia, of de FARC, zwaar onder druk. Pastrana noemde de moord ,,laf en smerig''.

Het nieuws volgt na dagen van overleg tussen ministers van de Colombiaanse regering en leidende politici over de voortgang van het vredesproces. Pastrana heeft echter geen specifieke beleidsveranderingen aangekondigd voor de aanpak van de guerrillas die veertig porcent van het Colombiaanse grondgebied onder controle hebben.

De onderhandelingen met de FARC begonnen drie jaar geleden nadat Pastrana de rebellen een veilige zone beloofde in het zuiden van Colombia. Maar tot dusver heeft dat overleg niet geleid tot noemenswaardige resultaten. De druk op Pastrana resultaten te behalen is groot nu op 7 oktober het gebied ophoudt te bestaan. De president heeft de status van het gebied al enkele keren verlengd en het is niet zeker of hij dat opnieuw zal doen.

Critici geloven dat de rebellen het gebied misbruiken voor het verbergen van gijzelaars en het ongezien trainen van hun manschappen. Zaterdag nog sneden zwaar bewapende rebellen de verkeizingskaravaan van presidentskandidaat Horacio Serpa de pas af toen hij probeerde het gebied binnen te komen.

De FARC ontvoerden 24 september twintig mensen, onderwie Araujo. De rebellen hebben die ontvoering niet opgeëist en hebben zich van commentaar, naar aanleiding van haar dood, onthouden. De FARC, die beschikt over 16.000 manschappen, en door de Verenigde Staten worden omschreven als een terroristische organisatie, voeren al 37 jaar strijd tegen opeenvolgende Colombiaanse regeringen.