`Piloten sturen bewust op bankroet Sabena aan'

Stakende piloten van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena zouden bewust op een faillissement uit zijn om de weg te openen voor nieuwe investeerders in een nieuwe onderneming.

Verschillende Belgische media hebben dit het afgelopen weekeinde gemeld. Een bestuurslid van de pilotenverening Beca (Belgian Cockpit Association) ontkende vanmorgen voor de Vlaamse radio dat de piloten over potentiële investeerders beschikken. Wel onderstreepte hij dat de Beca met het Sabena-bestuur over ,,alternatieven'' voor het huidige herstructureringsplan wil praten. Bestuursvoorzitter Fred Chaffart heeft de piloten intussen voor een gesprek vandaag uitgenodigd. Volgens het dagblad De Morgen zouden de piloten naar het voorbeeld van het Amerikaanse United Airlines ook zelf in Sabena willen investeren.

De pilotenstaking ging vandaag haar vierde dag in. Opnieuw moest Sabena een derde van zijn vluchten schrappen. Door elders vliegtuigen met bemanning te huren probeert Sabena vluchtschema's nog zoveel mogelijk te handhaven. Het grootste deel van het Sabena-personeel is tegen de staking. Ook dit weekeinde leidden de acties op vliegveld Zaventem soms tot verhitte discussies tussen werkwilligen en stakende piloten, die probeerden het doel van hun staking uit te leggen. Het Sabena-personeel stemt tot woensdag in een referendum over het herstructureringsplan van uitvoerend topman Christoph Muller, waarbij 1.400 van 12.000 werknemers moeten afvloeien.

Bestuurder Filip van Rossem van pilotenvereniging Beca herhaalde gisteren dat zijn organisatie ,,geen enkel vertrouwen'' heeft in dit plan. Volgens Van Rossem is er te weinig kapitaal, waardoor Sabena niet overeind kan blijven. De piloten hebben ook geen vertrouwen in partner Swissair met 49,5 procent minderheidsaandeelhouder naast de Belgische staat. Zij verwijten Swissair dat het Sabena met onvoordelige contracten heeft uitgekleed.

Het zelf ook noodlijdende Swissair is volgens een contract met de Belgische staat verplicht juist deze week een eerste tranche van 125 miljoen euro te storten van de in juli overeengekomen gezamenlijke kapitaalinjectie in Sabena. Bestuursvoorzitter Chaffart zei van Swissair de verzekering te hebben gekregen dat het geld er komt. Gisteren werd bekend dat Swissair kan rekenen op kredieten van twee Zwitserse banken.