Persstemmen

Trouw

CDA-fractieleider De Hoop Scheffer heeft terecht de conclusie getrokken dat hij niet de aangewezen man is om zijn partij in de verkiezingsstrijd te leiden. Het partijbestuur sprak afgelopen zaterdag naar zijn oordeel niet in voldoende mate vertrouwen in hem uit en dan zit er maar één ding op. Het siert hem dat hij zijn verlies met opgeheven hoofd nam. Het gebrek aan vertrouwen bij het kader geeft aan dat de afgetreden partijvoorzitter Marnix van Rij de stemming in de partij over een hernieuwd lijsttrekkerschap van De Hoop Scheffer goed heeft aangevoeld. De kritiek op hem kan dan ook niet zijn dat hij deze stemming manifest heeft gemaakt dat is gewoon zijn taak wel dat hij dat te laat en op zo'n drastische manier heeft gedaan. Dat mag hem stevig worden aangerekend, net als De Hoop Scheffer trouwens.

de Volkskrant

De vertrouwensbreuk tussen De Hoop Scheffer en de fractie enerzijds en het CDA-kader plus bestuur anderzijds is onoverbrugbaar gebleken. Buiten Den Haag is niet De Hoop Scheffer, maar Marnix van Rij, na tweeënhalf jaar succesvol voorzitterschap, het gezicht van het CDA geworden. Dat kan ook verklaren waarom Van Rij met zijn als onhelder en onprofessioneel overkomende handelwijze van de afgelopen dagen, zo makkelijk wegkomt. Het duidt erop dat het actieve CDA-lid zijn hoop op Van Rij heeft gevestigd. Het pleit voor de Wassenaarse accountant dat hij niet wegduikt voor die verantwoordelijkheid. Als hoofdrolspeler in het koningsdrama had Van Rij geen keus meer: hij zal het CDA moeten aanvoeren. Ook de fractie van het CDA kan weinig anders doen dan zich achter de nieuwe koning scharen. Vriend en vijand zijn het er over eens dat de fractie zelf niet over een alternatieve woordvoerder beschikt.

De Telegraaf

Het CDA moet nu snel met een nieuwe man komen. Maar het kan toch niet zo zijn dat de partij vandaag de moord met voorbedachten rade van Van Rij beloont door hem het partijleiderschap aan te bieden. Deze onbetrouwbare schaatser op de korte baan heeft op geen enkele manier getoond die zware taak aan te kunnen. Hij zal ook niet in staat zijn de eenheid te herstellen in het verscheurde CDA. Bovendien heeft het CDA dan een lijsttrekker en politiek leider die geen zitting heeft in het parlement. Hij moet dan de komende tijd vanuit het partijbureau ten strijde trekken tegen andere partijen, een onmogelijke positie. Bovendien heeft hij geen enkele bestuurlijke en parlementaire ervaring en heeft hij nog nooit met andere politieke partijen onderhandeld over beleid.

Nederlands Dagblad

Overzien we een weekje oppositie in Nederland dan kan dat onmogelijk vrolijk stemmen. Een GroenLinks dat blijkt geeft van een weifelende houding als het erop aankomt, een SP die met haar nieuwe verkiezingsprogramma in sprookjesland leeft, is dan nog het minst erg. Dat ook de christelijke oppositiepartijen binnen een week de pers vooral in negatieve zin weten te halen is erger. Eerst was er de onverkwikkelijke ruzie tussen de christelijke partijen onderling over de palliatieve zorg. Gelukkig is de ergste kou, na een week vol onduidelijkheden over en weer, uit de lucht. De crisis binnen het CDA kan ernstiger gevolgen hebben voor de rol van de oppositie. De akkefietjes van de voorbije week kunnen er, zij het onbedoeld, aan bijdragen dat paars geprolongeerd wordt. Als het gekrakeel in de oppositie daaraan bijdraagt dan heeft de christelijke politiek deze week zichzelf en het Nederlandse volk flinke schade berokkend.