Ook extra toeslag vrachtverkeer KLM

KLM Cargo, de vrachtafdeling van KLM, gaat zijn klanten een extra toeslag in rekening brengen voor het vrachtvervoer. Dat gebeurt met het oog op de extra kosten die de maatschappij heeft voor de verhoogde beveiliging naar aanleiding van de terreuraanslagen in New York en Washington, bijna drie weken geleden. Vanaf 15 oktober wordt een toeslag van 15 eurocent per kilo vracht gerekend, zo heeft de luchtvaartmaatschappij vanochtend bekendgemaakt.

Vorige week besloot KLM al zijn passagiers een anti-terreurtoeslag van vijf dollar (12 gulden) per vlucht te berekenen. Ook werden de prijzen voor vluchten naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten met vijf procent verhoogd. De bedoeling was dat de toeslag op passagierstickets al op 24 september werd ingevoerd, maar dat is volgens KLM technisch niet mogelijk gebleken. De streefdatum waarop dat wel gaat gebeuren is nu 8 oktober.

KLM heeft onder meer te maken met verhoogde verzekeringspremies in de luchtvaart, als direct gevolg van de vliegtuigkapingen en aanslagen in Amerika. Daarnaast heeft KLM als gevolg van extra veiligheidsmaatregelen aanpassingen moeten aanbrengen in de vliegroutes.

Om zo transparant mogelijk te blijven voor alle marktpartijen geldt de toeslag op vrachtzendingen voor alle klanten in de hele wereld, aldus KLM vanochtend in een verklaring.

De kosten van mogelijke nieuwe maatregelen zijn moeilijk te voorspellen, zo liet KLM vanochtend weten. Daarom zal de extra toeslag op het vrachtvervoer regelmatig worden herzien. Eventuele nieuwe wijzigingen zal KLM twee weken van tevoren bekendmaken, aldus de luchtvaartmaatschappij in haar verklaring.

Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen hebben hun prijzen de afgelopen weken verhoogd. Alleen budgetmaatschappijen als Ryanair en EasyJet verlaagden hun vliegprijzen. Ryanair verkoopt sommige enkele reizen zelfs voor enkele guldens om alle stoelen bezet te krijgen.