Ook agressief Vitesse legt kwetsbaar PSV op de pijnbank

Na alweer de vierde nederlaag voor PSV in het nog prille seizoen hebben Ajax en Feyenoord één concurrent minder in de strijd om de landstitel. Hoewel de radeloze PSV-coach Erik Gerets zaterdagavond na de veel te bescheiden 2-0 zege voor Vitesse nog geen troonsafstand wilde doen, biedt de ranglijst na de ontluistering van zijn elftal een bizarre aanblik. Met zeven punten uit zeven duels bezet PSV een schamele veertiende plaats en de ontspoorde landskampioen heeft met 15 tegentreffers na FC Groningen de meest gepasseerde defensie. Lazio Roma zal het niet willen geloven.

Drie dagen na de overwinning in de Champions League op de al evenzeer dolende Italianen illustreerde PSV echter dat de prestaties in Europees verband wel eens de laatste stuiptrekkingen kunnen zijn van een ploeg in ontbinding. Na de afgang bij Heerenveen hekelde trainer Gerets de gebrekkige mentaliteit van zijn spelers, die zich blijkbaar alleen nog konden opladen voor de Champions League. Na de eerste thuisnederlaag in de nationale competitie sinds anderhalf jaar voelde Gerets zich gedwongen ook zelf in de spiegel te kijken, want voor het eerst in zijn trainersloopbaan wordt de voormalige verdediger met forse tegenwind geconfronteerd. En die gaat niet liggen door een pintje te drinken met zijn spelers, een beproefde tactiek van Gerets.

Het was een pikant detail dat de Belgische ijzervreter zaterdagavond uitgerekend de oren werd gewassen door een oud-ploeggenoot met wie hij bij PSV in 1988 de Europa Cup 1 veroverde. Nog geen twee weken geleden zwaaide de huidige Vitesse-coach Koeman met zijn portefeuille, nadat zijn ploeg door Fortuna Sittard uit het bekertoernooi was verwijderd. Het effect was verbluffend, want zo strijdvaardig en met zoveel elan als in Eindhoven had Koeman zijn ploeg lange tijd niet in actie gezien. Toch wenste Gerets zich niet te spiegelen aan de positie van Koeman, al dient de ontgoochelde trainer van PSV nu te bewijzen dat hij ook een zwalkend elftal weer in het gareel kan krijgen. Maar de trainer Gerets is niet voor het conflictmodel geboren. Schoppen deed hij alleen als speler.

Toch was het ook Gerets niet ontgaan dat bij Vitesse zelfs het straatschoffie Theo Janssen zich het vuur uit de sloffen liep voor de coach, die zichzelf herkent in de spelmaker met het gouden linkerbeen. Met veel gevoel stuurde de middenvelder van Vitesse de bal in de 24ste minuut uit een vrije trap naar de linkerbovenhoek, nadat hij constateerde dat PSV-keeper Kralj zich verkeerd had opgesteld. Dat fraaie doelpunt was tevens een morele triomf voor coach Koeman, die zijn 20-jarige zorgenkind voorlopig vergeefs onder de aandacht bracht bij bondscoach Van Gaal. PSV mist momenteel een dirigent als Janssen, die in de tiende minuut met een vernuftige pass op Claessens ook al de eerste treffer voor Vitesse voorbereidde.

Het moet voor Gerets en de directie van PSV dan ook een pijnlijke constatering zijn geweest dat de huidige selectie stuurloos is zonder zijn langdurig uitgeschakelde regisseur Van Bommel. Tegen Vitesse vormden Vogel en de geblesseerd uitgevallen De Jong een zwak koppel op het middenveld. Niet voor het eerst dit seizoen constateerde Gerets dat PSV juist op de reservebank aan kwaliteit heeft ingeboet door nuttige spelers als Van der Weerden en Van der Doelen te laten vertrekken. Voor paniekaankopen acht Gerets het nog te vroeg, maar PSV wacht toch al een ingrijpende renovatie als eind dit seizoen ook Van Bommel en verdediger Hofland voor een buitenlands avontuur kiezen.

Het tijdelijke verlies van de eveneens geblesseerde doelman Waterreus deed zich vorige week al voelen in Heerenveen, toen de laatste linie van PSV met de zwak communicerende vervanger Kralj een karikatuur van verdedigen opvoerde. Toch kon het nog erger, bleek zaterdag in Eindhoven, waar Vitesse verzuimde PSV met historische cijfers te vernederen. De vorig seizoen zo solide defensie is door diverse wisselingen verschrompeld tot een afweergeschut van bordkarton. De Russische voorstopper Nikiforov bewijst de afgelopen weken waarom PSV hem geen nieuw contract heeft aangeboden.

Met smart wacht PSV op de rentree van verdediger Ooijer, die speelklaar hoopt te zijn voor de return tegen Lazio in de Champions League. In het duel met Vitesse zal ex-verdediger Gerets hebben overwogen zelf de kicksen weer onder te binden, want ook Faber en de oude Heintze, die de geblesseerde Bouma verving, schutterden opzichtig. In die vloedgolf van onzekerheid moest ook libero Hofland wel verdrinken. Maar ook in aanvallend opzicht faalde PSV door welgeteld twee kansen te creëren en dat zal Gerets te denken geven met drie uitwedstrijden tegen AZ, Roda JC en Lazio in het vooruitzicht. Ondanks die misère durfde niemand bij PSV het woord crisis in de mond te nemen en met zijn contract voor het leven zit Gerets nog vast in het zadel.

Bij het CDA heerst pas een crisis, verklaarde PSV-voorzitter Harry van Raaij zaterdagavond met een geforceerde glimlach. Maar als zijn achterban op dit moment een nieuwe lijsttrekker had mogen kiezen, zou het vermoedelijk niet de hulpeloze Gerets zijn. Het idee is Van Raaij een gruwel, maar wellicht moet Gerets eens informeren bij Ajax-coach Adriaanse hoe je als trainer kunt overleven door een `Berlijnse Muur' met vijf verdedigers te construeren.

PSV

0

Vitesse

2

Ruststand 0-2. 10. Claessens 0-1, 24. Janssen 0-2. Schds: Van der Ende. Tsch: 31.000. Gele kaarten: Nikiforov, Kezman (PSV), Cornelisse en Babangida (Vitesse).

    • Robèrt Misset