Numico ziet winst minder snel groeien

Producent van babyvoeding en vitamines Numico heeft vanmorgen een winstwaarschuwing afgegeven. Numico betwijfelt of omzet en winst dit jaar, zoals eerder werd verwacht, met 15 procent zullen groeien.

De aanleiding tot de waarschuwing zijn de mindere verkopen in de Verenigde Staten sinds de terreuraanslagen van 11 september.

Vóór de aanslagen groeide de omzet in de VS nog met enige procenten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Sinds de gebeurtenissen in New York en Washington is de omzet van de dochterondernemingen in de VS echter flink teruggelopen. De voorlopige cijfers over het derde kwartaal, die Numico vanmorgen ook publiceerde, laten een omzetdaling zien van 3 procent tot 615 miljoen euro voor Noord-Amerika. De omzet van het gehele concern steeg in het derde kwartaal met slechts 0,5 procent tot 1,05 miljard euro.

Numico is zeer afhankelijk van de ontwikkelingen in de VS. Het bedrijf nam er de afgelopen jaren grote ondernemingen als GNC en Rexall Sundown over en haalde in de eerste helft van dit jaar meer dan 50 procent van de omzet uit de VS. Het concern zei in augustus dat de bijdrage uit de VS zou oplopen in de tweede helft van 2001. Dit lijkt nu moeilijk te worden. De resultaten in Europa en Azië en de gestaag groeiende divisie zuigelingenvoeding zullen het verlies aan inkomsten niet kunnen opvangen. Numico zei dan ook dat het ,,onzeker'' is dat de verwachte winstgroei van 15 procent kan worden gehaald. ,,We kunnen niet meer duidelijkheid geven over hoeveel de winst dan wel zal stijgen, de situatie is daarvoor te onzeker'', zegt een woordvoerster van het bedrijf uit Zoetermeer. Numico hoopt dat de omzetdaling een tijdelijk fenomeen zal zijn en dat consumenten weer zullen gaan kopen als de grootste schok van de aanslagen over is. Het bedrijf hoopt begin november meer informatie te geven.

Numico's GNC-winkels verkochten voor de aanslagen nog 3,4 procent meer vitaminen en voedingssupplementen dan in het derde kwartaal van 2000. Na 11 september echter daalde de omzet met 8 tot 9 procent. GNC, dat in 1999 door Numico werd gekocht, compenseerde de daling enigszins door een groei buiten de VS.

Vitaminepillenbedrijf Rexall Sundown zag het aantal orders met 50 procent afnemen in de weken na de aanslagen. Numico was al niet tevreden met de resultaten van Rexall in de eerste helft van het jaar toen het bedrijf, gekocht in 2000, marktaandeel verloor. In augustus werden al managers ontslagen, onder wie de topman.

Op de beurs ging het aandeel Numico vanmorgen onderuit. De koers van het AEX-aandeel kelderde met 17 procent naar 28,33 euro.