Numico bestraft na winstwaarschuwing

Numico, producent van voedingssupplementen, is vanochtend onderuitgegaan op de beurs nadat het concern zijn winstprognose voor het jaar introk. De koers kelderde met 17 procent naar 28 euro, het laagste punt van dit jaar. Het niveau is vergelijkbaar met de koers van het concern van vier jaar geleden.

Numico bracht vanochtend onverwachts de voorlopige cijfers over het derde kwartaal naar buiten. De vitamineproducent noemt ,,de huidige omstandigheden in de Verenigde Staten'' als reden van de voortijdige publicatie. Tegelijkertijd waarschuwde het bedrijf uit Zoetermeer dat het ,,onder de gegeven omstandigheden'' onzeker is of de voorgespiegelde groei van zowel omzet als winst met 15 procent dit jaar wordt waargemaakt. Volgens Numico heeft de Amerikaanse vitaminedochter Rexall Sundown de dagelijkse omzetten sinds de aanslagen van 11 september gehalveerd zien worden. De directeur van de Amerikaanse dochter vorig jaar voor 4,35 miljard gulden aangekocht treedt af.

Numico was met 17 procent verlies de grootste daler uit de AEX-index. Het voedingsaandeel trok de toonaangevende beursgraadmeter vanochtend in zijn eentje al meer dan een punt naar beneden. De algehele stemming op het Damrak was vanochtend bedrukt. De AEX-index noteerde rond het middaguur 12 punten lager op 441.

Andere grote verliezers waren Hagemeyer, Philips en ASML. Handelshuis Hagemeyer is al langere tijd uit de gratie bij beleggers. De markt vreest onder meer het grote belang van de Amerikaanse activiteiten in de portefeuille van Hagemeyer. De afgelopen maanden is de koers gehalveerd zonder aanwijsbare oorzaken. Vanochtend daalde het fonds met 8 procent naar 13,50 euro.

De koersen van ASML en Philips lagen onder druk, mede door de zorg van beleggers over de perspectieven van de halfgeleiderindustrie. Daarnaast duikelde Philips als chipfabrikant mondiaal van positie 8 naar positie 12 in een vrijdag gepubliceerde ranglijst. Steeds meer beleggingsanalisten stellen dat de chipactiviteiten van Philips te weinig kritische massa hebben. Zij vinden dat de divisie haar krachten moet bundelen met die van een concurrent.

Philips maakte voorts bekend dat er 570 banen worden geschrapt bij dochterbedrijf Assembléon, bijna de helft van het personeelsbestand. Assembléon, twee jaar geleden nog een kandidaat om door Philips naar de beurs te worden gebracht, ontwikkelt machines waarmee printplaten worden gefabriceerd. Van de 570 banen die verdwijnen, bevinden zich 320 in Eindhoven. Het aandeel Philips noteerde 4 procent lager op 20,50 euro. ASML verloor 5 procent op 11,65 euro.