Moslims willen meer bescherming

Moslimorganisaties in Nederland vragen om meer bescherming van hun gebedshuizen en scholen. De oproep deden zij na een spoedoverleg afgelopen zaterdag in Apeldoorn.

Sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september maken deze organisaties zich zorgen over de polarisatie tussen moslims en niet- moslims.Sinds 11 september zijn moslims en hun panden doelwit van agressie. Ook het afgelopen weekeinde werden op twee plaatsen in Nederland gebouwen van moslims in brand gestoken. In Zaandam werd zondagmorgen brand gesticht in de Sultan Ahmet moskee in de wijk Poelenburg. In Zwolle is zaterdagmorgen bij een pompstation van een Turk eveneens een brandje gesticht. Op een raam van het pand werd een racistische tekst geschreven.

De politie van Leeuwarden ontruimde het NS-station na wat later een valse melding bleek te zijn. De politie van Zutphen trof na een bommelding een verdacht pakketje aan op het perron van Zutphen. De beller sprak volgens de politiewoordvoerder gebrekkig Nederlands. Volgens Ayhan Tonca, woordvoerder van de Samenwerkende Moskee-Organisaties Nederland, zijn de brandstichtingen geen incidenten die op zich zelf staan. Tonca: ,,Er is een toename van wat ik noem `klein-terrorisme'. Als je het hebt over de oorlog tegen terrorisme, dan moet je dit klein-terrorisme ook aanpakken'' Hij pleit voor een actievere rol van de Nederlandse overheid om moslims en hun gebouwen te beschermen. ,,Het is toch de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid om de veiligheid van haar burgers te waarborgen.''

Volgens de politie in Amsterdam , Rotterdam en Den Haag worden de panden van moslims nu al ,,extra in de gaten gehouden in de vorm van verscherpte surveillances.'' ,,Extra gepaste maatregelen zijn niet noodzakelijk gebleken,'' zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

In Ede heeft de bouw van een moskee onrust gezaaid. Een Edenaar heeft een open brief gestuurd aan zijn buurtgenoten in Steinwijk. Daarin wordt de mogelijke bouw van een moskee ,,een provocatie'' genoemd.