Latino Love Song

,,Mijn liefde voor latinmuziek stamt uit mijn vroegste jeugd, toen ik een film zag van Donald Duck. Daarin zat de Engelse versie van Solamenta Una Vez, en dat lied We are caballeros, the three caballeros. Het vuur en de passie van die muziek, met die trompet en het ritme, grepen me meteen. Op mijn eerste klassieke plaat vond ik Granada eigenlijk het mooiste nummer. Latijns-Amerikaanse muziek is een fraaie kruising tussen tropische ritmes en rijke, Europese melodieën. De Mexicaanse mariachimuziek stamt in feite af van de Oostenrijkse walsen en polka's.''

De Vlaamse zanger Helmut Lotti won in 1989 de tweede prijs in de Soundmixshow met zijn Elvis Presley-imitatie. Vervolgens maakte hij furore als zanger van populair-klassieke liederen op vier Helmut Lotti Goes Classic-cd's die hem de eretitel `Kuifje in Operaland' bezorgden. Na de cd Out Of Africa wierp Lotti zich op de latinmuziek. Het album Latino Classics liet hij onlangs volgen door Latino Love Songs, met klassiekers als Volver en Quiereme mucho naast enkele eigen composities in romantische latinsfeer.

,,Het Afrikaanse repertoire heeft wel diepte en een warme gloed, maar de melodieën zijn primitief en repetitief. Latinmuziek is veel meer ontwikkeld, al biedt de sound weinig ruimte voor experiment. Klassieke muziek gaf mij een veel grotere waaier aan mogelijkheden, maar ook dat had ik op een bepaald moment wel gezien.

,,Binnen de latinsfeer heb ik geprobeerd zo veel mogelijk ritmes en nummers uit verschillende landen bij elkaar te krijgen. Puertto Mont is van Chili, Quizas komt uit Cuba en Volver en Amor zijn Mexicaans. Ik hou van romantische, lyrische ballads als Somos Novios, dat Elvis ook nog heeft gezongen in het Engels: `It's impossible, tell the sun to leave the sky.' Da's muziek die bij mij past; daar word ik rustig van. Welbeschouwd is er niet zo'n groot verschil met de klassieke muziek, want Elvis heeft ook O Sole Mio en Liebestraum gezongen.

,,Mi Corazon heb ik zelf geschreven, voor mijn vrouw met wie ik pas getrouwd ben. Het werd gespeeld toen we samen de kerk binnentraden. Ik spreek weliswaar geen Spaans, maar ik heb de tekst uit het Engels laten vertalen. Bij latinmuziek horen weelderige orkestpartijen en jubelende trompetten, van die high blowers. Het mocht geen kitsch worden, dus hebben we de arrangementen op Latino Love Songs zo sober mogelijk gehouden.

,,Als popzanger probeer ik me te onderscheiden van de rest. Daarom vind ik het een beetje jammer dat er nu sprake is van een Latino-wave. Ik was al veel eerder van plan om latinmuziek te gaan zingen, maar toen het er eindelijk van kwam, leek het alsof ik me had laten inspireren door het succes van Ricky Martin.

,,Opportunisme speelt bij mij geen enkele rol, alleen liefde voor muziek. Ik kan een nummer pas zingen als het mij diep van binnen raakt. Zoals Volver, over een man die na twintig jaar `met de eeuwige sneeuw op zijn slapen' terugkeert naar zijn geboortedorp. Als ik zo'n lied zing, dan is het alsof ik mijn hart uit mijn lijf trek en het naar de mensen gooi.''

Helmut Lotti: Latino Love Songs (Universal 549 711-2). Concerten: 30/12 Theater, Heerlen, 3/1/2002 Chassé Breda; 5/1 Vereeniging Nijmegen; 7/1 Philips Eindhoven; 13/1 Doelen Rotterdam; 21/1 Carré Amsterdam. Tv-special: 11/10 20.24 uur Ned. 2.