Kunstprijs voor fotograaf Nypels

Fotograaf Rob Nypels heeft vrijdag de Kunstprijs van het Bijbels Museum gewonnen. Hij kreeg de bijbehorende 10.000 gulden voor het drieluik `Visioenen', dat is samengesteld uit bewerkte foto's die de buitenwereld (natuur), binnenwereld (interieur) en gedachtenwereld (dingen) laten zien.

Volgens Nypels, docent aan de Minerva Academie in Groningen, is de serie foto's geïnspireerd op een tekst van de dichter Rainer Maria Rilke. Die gaat over een meisje dat met haar broertje in een ommuurde tuin staat. De jury prees de `intensiteit van de eenvoud' in het werk van Nypels.

De kunstprijs werd in 1990 ingesteld om de bijbel als inspiratiebron voor kunst onder de aandacht te brengen. Het motto van dit jaar was `Zie, ik maak alle dingen nieuw', een fragment uit het bijbelboek Openbaringen. Ruim honderd fotografen hebben werk ingezonden. In totaal 45 foto's zijn in het Bijbels Museum te zien op een tentoonstelling die tot en met 25 november duurt.