Kröller-Müller koopt twintig werken Kiefer

Het Kröller-Müller Museum heeft twintig werken van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer aangekocht. Het gaat om drie sculpturen, een schilderij, enkele werken op papier en collages van uiteenlopende materialen. De werken komen uit de periode 1971-1998 en zijn afkomstig uit de privéverzameling van de gebroeders Visser. De aankoopprijs wil het Kröller-Müller Museum niet onthullen. Volgens een woordvoerder gaat het om `topstukken'. De Vereniging Rembrandt heeft drie werken aangekocht, de overige zeventien werden door het museum zelf betaald.

Kiefer (1945) geldt als een van de belangrijkste levende Duitse beeldend kunstenaars. Hij maakte deel uit van de Duitse tak van de Nieuwe Wilden-beweging, die in de tweede helft van de jaren zeventig in Europa en de Verenigde Staten opkwam. Kiefer is bekend geworden door zijn grote, donkere doeken van ontvolkte en verkoolde landschappen en verwoeste gebouwen, waarin hij de recente Duitse geschiedenis ter discussie stelt. Ook beroemd werden zijn `materieschilderijen' met lood, stro en verbrand hout.

Werk van Kiefer hangt in musea over de hele wereld. Het Kröller-Müller heeft nu 31 Kiefers in zijn bezit. In 1998 kocht het al elf werken uit de Visser-collectie. De afgelopen jaren heeft het museum de meeste van de 400 door de gebroeders Visser bijeengebrachte kunstwerken gekocht of gekregen.