Kegelaar opgelucht na eerhestel

Jean Thans, ere-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Kegel Bond (KNKB), is gerehabiliteerd voor de dopingzaak waarin hij was betrokken. De 58-jarige Maastrichtenaar was in maart van dit jaar positief bevonden, omdat hij na een hartoperatie op doktersvoorschrift een plaspil slikte met daarin de verboden stof hydochloorthiazide. Ondanks een medisch attest werd Thans positief bevonden en volgde een berisping. De kegelaar vocht die straf met succes aan.

Is uw naam nu gezuiverd?

Jean Thans: ,,Ja, dat vind ik wel, ofschoon er altijd iets blijft hangen. Het stempel `betrapt op doping' zal ik voorlopig niet kwijtraken, vrees ik.''

Maar desondanks opgelucht?

,,Zeer zeker. Ik ben vooral het KNKB-bestuurslid Ben Diepstraten veel dank verschuldigd. Hij heeft zich als enige vanaf het begin tegen mijn straf verzet. Maar andere bestuursleden, met wie ik notabene nog heb samengewerkt, hebben mij een loer gedraaid. In hen ben ik dan ook zeer teleurgesteld. Mijn conflict had op een volwassen manier opgelost kunnen worden. Een dag nadat het oude bestuur mij had berispt, kwam er namelijk een brief binnen van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), waarin werd geadviseerd mij niet te straffen. Maar die brief is onder tafel gehouden.''

Waarom?

,,Afgunst is de enige reden die ik kan bedenken. Maar daardoor heb ik me niet laten leiden. Want als ik de KNKB voor de rechter had gedaagd, zou de bond dat veel geld hebben gekost. Maar dat wilde ik uit liefde voor de kegelsport niet. Ik heb de bond waarvoor ik me jaren als voorzitter heb ingezet, niet willen aanpakken. Zoiets doe je namelijk niet, vind ik.''

U zet nu een streep onder de affaire?

,,Ja, hoewel er onnodig veel leed is aangericht. Terugblikkend is het een ongelooflijke film geweest; het is niet te geloven wat er is gebeurd. Het meest wrange is, dat ik persoonlijk nog heb meegewerkt aan de totstandkoming van het dopingreglement. Ik heb notabene nog gewaarschuwd voor complicaties, omdat zeventig tot vijfenzeventig procent van alle kegelaars medicijnen gebruikt.''