Israël geeft Palestijnen nog 48 uur

Ondanks het hernieuwde bestand zijn dit weekeinde bij botsingen tussen Israëlische militairen en Palestijnse demonstranten en een schietpartij in bezet gebied 13 Palestijnen gedood en meer dan 250 gewond.

Israël houdt het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat verantwoordelijk voor het escalerend geweld. De regering-Sharon besloot gisteren zich niet meer aan het woensdag herbevestigde bestand gebonden te achten indien het Palestijnse zelfbestuur het niet binnen 48 uur weet af te dwingen. De fundamentalistisch-islamitische bewegingen Hamas en de Islamitische Jihad verklaarden vorige week de strijd tegen de Israëlische bezetting te zullen voortzetten.

De ontploffing van een bomauto vanmorgen in Jeruzalem heeft tot verdere spanning tussen Israël en de Palestijnen geleid. Bij deze aanslag werd een persoon licht gewond.

In de nacht van zaterdag op zondag werden twee Palestijnen gedood en tien gewond toen Israëlische troepen op twee taxi's schoten. Over dit ernstige incident lopen de Israëlische en Palestijnse versies sterk uiteen. Volgens de Palestijnse versie werden de twee Palestijnen doodgeschoten toen zij stenen bij een wegblokkade opruimden op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische legerwoordvoerder houdt het erop dat de Palestijnen weigerden uit de taxi's te stappen toen ze bij de wegversperring werden tegengehouden en daarna met grote snelheid wegreden. Volgens Israël schoten de soldaten op de wielen van de wegrijdende taxi's. In de taxi's zaten Palestijnse arbeiders die nabij Tulkarem de gewoonte hebben illegaal naar hun werk in Israël te gaan.

Ter voorkoming van Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël heeft het Israëlische leger de veiligheidsmaatregelen op de Westelijke Jordaanoever langs de grens met Israël aanzienlijk verscherpt. Het IsRaëlische leger zet daar 's nachts hinderlagen uit om Palestijnse infiltraties in Israël te verijdelen. De Palestijnen beschuldigen Israël van buitensporig geweld. ,,We denken niet dat het bestand stand kan houden als Israëlische soldaten duidelijk orders hebben gekregen om te doden'', zei de Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo. Hij verwees naar het feit dat achttien Palestijnen zijn gedood na het ingaan van het hernieuwde Israëlisch-Palestijnse bestand.

Intussen gaan politieke contacten en besprekingen tussen hoge Israëlische en Palestijnse militairen door om het bestand te redden. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, en de Palestijnse onderhandelaars Saeb Erekat en Ahmed Qureia (Abu Ala) hielden gisteren volgens de Palestijnen een vruchteloze ontmoeting over de implementering van het bestand.

Premier Sharon nam gisteren opnieuw Peres in bescherming tegen ministers uit de extreem-rechtse vleugel van zijn regering die Peres in steeds scherpe bewoordingen aanvallen voor zijn contacten met Arafat en andere Palestijnse leiders. Peres ziet een bestand met de Palestijnen niet uitsluitend als een Israëlische veiligheidsprobleem maar ook als een Israëlische bijdrage om de Amerikaanse president George Bush in staat te stellen een zo breed mogelijk coalitie tegen het terrorisme van Osama bin Laden in Afghanistan te formeren. Washington zelf ziet dat ook zo.

De Israëlisch-Arabisch gemeenschap herdenkt vandaag met optochten de dood van dertien Arabieren die vorig jaar door de Israëlische politie werden doodgeschoten tijdens demonstraties tegen het bezoek dat Sharon op 28 september vorig jaar aan de Tempelberg/Al-Haram al-Sharif in Jeruzalem bracht.

    • Salomon Bouman