Internationaal

LONDEN

De grote Europese beurzen begonnen de week vanmorgen lager op een rustige markt. Beleggers wachten op belangrijke macro-economische data die later deze week in de Verenigde Staten worden gepubliceerd en een beeld moeten geven van de Amerikaanse economie. Later vandaag wordt de index van Amerikaanse inkoopmanagers gepubliceerd en vrijdag komen de werkloosheidscijfers over september. Veel Amerikanen, vooral in de luchtvaartsector, hebben hun baan verloren na de aanslagen in Washington en New York. Morgen komt bovendien de Amerikaanse centrale bank, de Fed, bijeen. Er wordt verwacht dat de Federal Reserve de rente voor de negende keer dit jaar zal verlagen om consumenten ertoe te brengen hun dollars uit te geven in plaats van op een spaarrekening te zetten. In Londen zelf zal de Britse centrale bank donderdag bekendmaken of het de rente zal veranderen. De FTSE-index daalde met 1,7 procent naar 4.821 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt waren alle ogen gericht op Siemens. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zou het Duitse bedrijf praten met het Amerikaanse Motorola over een fusie van de mobiele telefonie. Siemens wilde geen commentaar geven op het bericht en het aandeel zakte vanmorgen 1,3 procent. De DAX-index zakte ondertussen met 2 procent naar 4.222 punten. In buurland Zwitserland was Swissair een belangrijke daler. Op de effectenbeurs van Zürich daalde het aandeel met 3,5 procent. Het Zwitserse kabinet bespreekt vandaag welke maatregelen het zal nemen om het in nood verkerende bedrijf te helpen.

PARIJS

De CAC40-index verloor vanmorgen 1,4 procent tot 4.023 punten. Vivendi zakte meer dan 3 procent nadat zijn divisie mobiele telefonie weigerde om de Franse overheid te betalen voor de verleende vergunning voor geavanceerde telefonie. De vice-president van de Europese Centrale Bank, de Fransman Christian Noyer, zei in een interview dat de Europese economie dit najaar weer een herstel zou moeten laten zien. Zijn woorden maakten weinig indruk op de internationale beurzen.

TOKIO

De Nikkei-index ging met 2 procent omhoog naar een slot van 9.972 punten. Ondanks de winst staat de index nog steeds onder de belangrijke grens van 10.000 punten. De index ging in eerste instantie naar beneden nadat een rapport van de Japanse centrale bank liet zien dat het vertrouwen van bedrijven in de economie in het derde kwartaal opnieuw was gedaald. Ook bleek uit het rapport dat de economie verder in het nauw kan komen door de terroristische aanslagen in de VS. De Nikkei herstelde zich later toen koopjesjagers op de markt verschenen en na uitspraken van premier Koizumi dat de overheid de schuldpositie niet zal vergroten.