Indiase wortelpickle

Jaggery, gedroogd rietsuikersap, is een bijproduct van het zuiveren van rietsuiker en wordt veel gebruikt in de Indiase en Sri-Lankese keuken. Toen ik jaren geleden in Sri Lanka op vakantie was at ik er iedere ochtend de prachtige dikke yoghurt die men daar dagelijks vers maakt, met een grote lepel vloeibare jaggery. Heerlijk.

Jaggery heeft een esdoornachtige smaak en is wel enigszins te vergelijken met palmsuiker. Gebruik als u geen jaggery kunt vinden bij voorkeur de ronde, stevige blokjes in bamboereepjes verpakte palmsuiker die bij elke goed gesorteerde toko verkrijgbaar zijn.

Schil de wortels en snijd ze dan in juliennereepjes. Snijd de chilipepers in de lengte doormidden (de hoeveelheid bepaalt u) en verwijder desgewenst de zaadjes als u de pickle minder scherp wenst. Zet alles weg.

Pel de tenen knoflook en snijd ze in dikke plakjes. Doe het mosterdzaad in een vijzel en stamp het tot een grof poeder.

Verhit de plantaardige olie in een middelgrote koekenpan op een matig vuur. Doe er wanneer de olie heet is het grof gestampte mosterdzaad, de plakjes knoflook en de geelwortel in. Roerbak het mengel circa 1 minuut tot de specerijen beginnen te sissen en de heerlijke geuren loskomen.

Schep de wortels, chilipepers, jaggery, het zeezout en citroensap door de gekruide olie. Roerbak het mengsel circa 5 minuten tot de wortels voor de helft gaar zijn (ze moeten nog lekker knapperig zijn).

Schep het wortelmengsel over in een kom en laat het volledig afkoelen voor u het serveert. U kunt deze pickle afgedekt desgewenst tot 2 weken in de koelkast bewaren.

    • Kim Maclean