Hakkinen troeft Schumacher af in Indianapolis

Mika Hakkinen heeft gisteren de voorlaatste Formule I-race van het seizoen gewonnen. De Fin bleef op de Indianapolis Motor Speedway in de Verenigde Staten wereldkampioen Michael Schumacher voor en behaalde in een voor hem dramatisch seizoen zijn tweede overwinning. Eerder passeerde de tweevoudig wereldkampioen in het Engelse Silverstone als eerste de zwartwit-geblokte vlag.

Om meerdere redenen had de overwinning in de Grote Prijs van de Verenigde Staten voor Hakkinen een bijzondere betekenis. De 33-jarige coureur die de afgelopen maanden een uitgebluste indruk maakte, besefte dat het wel eens zijn laatste Formule I-zege ooit kon zijn geweest. Enkele weken geleden kondigde hij aan een jaar rust te nemen, waarbij het de vraag is of de coureur van McLaren-Mercedes nog zal terugkeren in de hoogste klasse van de autosport. Zijn plaats wordt volgend seizoen ingenomen door zijn landgenoot Kimi Raikkonen, dit jaar debuterend Formule I-coureur bij Sauber.

Zaterdag had Hakkinen in de kwalificatietraining de tweede tijd gerealiseerd en daarmee verzekerde hij zich van de tweede startplaats, naast Michael Schumacher, die vanaf pole-position vertrok. Maar omdat de Fin gisterochtend in de vrije training te vroeg de baan opging, werd hij teruggezet naar de tweede startrij, op de vierde plaats.

Vorig jaar viel Hakkinen in Indianapolis nog uit met motorpech. Schumacher zegevierde toen en nam daardoor de leiding in de strijd om de wereldtitel over. Hij zou die koppositie niet meer afstaan.

Gisteren kende de race die door 175.000 toeschouwers werd bijgewoond een bijzonder verloop: Michael Schumacher ging enkele ronden aan de leiding en liet zich voorbijrijden door Rubens Barrichello. Met die actie leek de Duitser zijn teamgenoot bij Ferrari te willen belonen voor zijn trouwe dienst in de loop van het seizoen. Na een vroege pitstop verspeelde de Braziliaan echter zijn koppositie weer aan Schumacher. Die werd op zijn beurt ingehaald door Juan-Pablo Montoya (BMW-Williams). ,,Hij kwam uit het niets'', zei Schumacher na afloop over de meesterlijke actie van de Colombiaan. Die leek op weg naar zijn tweede zege van het seizoen – twee weken geleden won hij in Monza – maar halverwege de race viel zijn wagen op het rechte stuk stil. 's Ochtends, in de vrije training, had Montoya al de motor van zijn BMW opgeblazen.

Na een pitstop van Schumacher ging Barrichello weer aan de leiding en toen de Braziliaan de pits inging was het Hakkinen die het veld aanvoerde. De Fin reed foutloos naar de twintigste Formule I-zege in zijn carrière.

Zo snel als hij in de race had gereden, zo langzaam legde hij zijn ereronde af, genietend van elke seconde op de ruim vier kilometer lange baan.

Schumacher werd tweede, Hakkinens teamgenoot David Coulthard eindigde als derde. De Nederlander Jos Verstappen startte weer snel – hij stoof van de twintigste naar de veertiende plaats – maar viel met nog 27 van de 73 ronden te gaan met motorpech uit. Ook Barrichello verspeelde twee ronden voor het einde zijn tweede plaats, eveneens door motorpech.

Michael Schumacher verbrak gisteren zijn eigen puntenrecord. Met de slotrace in het Japanse Suzuka nog voor de boeg staat hij op 113 punten. Hij was al recordhouder met 108 punten, een totaal dat de Engelsman Nigel Mansell in 1992 ook haalde.