Groeidiamant

Pieter van Geel (50), in veler ogen de hoop voor de toekomst van het CDA, loopt dezer dagen op eieren. Hij zou de ideale lijsttrekker zijn, nu Jaap de Hoop Scheffer en Marnix van Rij de afgelopen dagen in oorlog waren over deze functie en derhalve hopeloos gediskwalificeerd in de ogen van veel partijleden en kiezers.

Maar het is nog te vroeg: wanneer het CDA met Van Geel aan het hoofd wederom zetels verliest bij de verkiezingen, is het meteen gedaan met deze `groeidiamant', die vier stond op de vorige week feestelijk gepresenteerde ontwerp-kandidatenlijst van het CDA. Het is trouwens nog de vraag of de Brabantse gedeputeerde, door gebrek aan Haagse ervaring, in de verkiezingsstrijd niet onverdiend roemloos ten onder zou gaan in debat met concurrenten van andere partijen.

Bezorgd volgt Van Geel dan ook vanuit Noord-Brabant de Haagse CDA-oorlog. Van sympathie voor één der kemphanen kan hij moeilijk worden beticht: ex-fractieleider De Hoop Scheffer verhinderde in 1999 dat Van Geel partijvoorzitter zou worden, omdat hij in hem een concurrent voor de hoogste macht vermoedde. Hij schoof Van Rij naar voren, die naar verluidt geen groot vriend is van Van Geel.

Van Geel geldt als een `linkse' CDA'er en zou derhalve een gedroomde leider zijn voor de herleving van de rooms-rode coalitie, wanneer de PvdA na de verkiezingen geen zin zou hebben in een voortzetting van paars, bijvoorbeeld omdat de VVD de grootste partij is geworden.

Van Geel lijkt alles voorshands met enige afstandelijkheid aan te zien. In Brabant worden er grapjes gemaakt dat hij met de dienstauto van de gedeputeerde naar perron 1 van de CDA-politiek vertrekt, vertelde hij vorige week. ,,Als dat maar geen perron nul wordt''.

    • Raymond van den Boogaard