Franse licentie `te duur'

Een van de twee bezitters van een vergunning voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) in Frankrijk weigert 619 miljoen euro (bijna 1,4 miljard gulden) te betalen aan de Franse overheid voor het verleende gebruiksrecht.

Het gaat om de mobiele operator SFR, eigendom van mediaconcern Vivendi Universal. SFR ziet voorlopig af van de betaling wegens de moeilijke economische omstandigheden en ingewikkelde voorwaarden rondom de transactie. Het geld is wel apart gezet op een geblokkeerde rekening van een staatsbank. Dit bericht de Financial Times vandaag.

SFR sleepte vorig jaar, net als de mobiele dochter van France Telecom Orange, een vijftien jaar durende licentie voor snel mobiel internetverkeer in de wacht. De belangstelling voor de licenties viel sterk tegen. De Franse overheid had vier vergunningen beschikbaar. De andere twee liggen nog altijd op de plank en de Franse regering hoopt deze volgend voorjaar alsnog te verkopen. SFR en Orange zouden de overheid in tranches 4,95 miljard euro (bijna 11 miljard gulden) betalen. In tegenstelling tot SFR betaalt Orange wel het verlangde bedrag.

De Franse overheid toonde zich verrast door de beslissing van SFR. De mobiele aanbieder verklaarde wel te willen betalen, maar dat er eerst aanpassingen moeten komen over de voorwaarden waaronder de UMTS-vergunning is verstrekt. Welke dat zijn is onbekend, maar naar verluidt wil SFR een lagere prijs bedingen gezien de moeilijke omstandigheden waarin telecombedrijven verkeren. De meeste daarvan gaan gebukt onder een torenhoge schuldenlast.

In Nederland en Duitsland heeft KPN, dat in beide landen een UMTS-licentie heeft, volgens een woordvoerder direct het volle pond moeten betalen voor de vergunningen. In Nederland maakte het Nederlandse telecombedrijf 1,5 miljard gulden over en in Duitsland zelfs 18,3 miljard gulden.