FELIX DA HOUSECAT

De helft van zijn leven is Felix Stallings Jr. al actief in de house. In 1986 maakte hij als vijftienjarige samen met dj Pierre de klassieker Fantasy Girl. Nadat hij alsnog zijn school had afgemaakt meldde hij zich midden jaren '90 weer met enkele fraaie, soulvolle house-albums onder namen als Felix Da Housecat (zijn voornaamste uithangbord) en Thee Madkatt Courtship. Problemen met platenmaatschappijen zorgden voor een chaotisch recent verleden, maar nu is er Kittenz And Thee Glitz.

Dat het album deels teruggrijpt op de synthesizerpop uit de jaren tachtig verklaart Stallings zelf vooral uit de grote invloed die die muziek uitoefende op de vroege house. Stallings hanteert hier en daar de simpele, klinische ritmepatronen van die muziek, terwijl de verdienste van de house er vooral in lag dat elektronica en de bijbehorende ritmes weer sexy en opwindend werden. Al raakt die historie lichtelijk vervalst doordat de jaren-tachtig-synthipoprevival tegenwoordig een sleazy, porno-achtig karakter meekrijgt.

Die hitsige sfeer werkt op dit album aardig in de nummers met de monotoon intonerende zangeres Miss Kittenz. Die contrasteren stevig met de pure, melodieuze soul die house-zanger Harrison Crump in Pray For A Star neerlegt, een prachtig nummer dat teruggrijpt op Felix' oudere werk. De enige echte Housecat laat zijn machines met veel zwier en bravoure schallen en stampen. Als de jaren '80 toch gereanimeerd moeten worden, dan maar zo, want amusementswaarde heeft de plaat zeker.

Kittenz And Thee Glitz (City Rockers 0927 40741-2) distr. Warner

    • Jacob Haagsma