ETA-bom richt grote schade aan in Vitoria

Een zware bomaanslag die wordt toegeschreven aan de Baskische terreurbeweging ETA heeft vanochtend voor grote chaos gezorgd in het centrum van de Baskische hoofdstad Vitoria. Voor het gerechtsgebouw kwam een autobom tot ontploffing. Tientallen geparkeerde auto's vlogen in brand en omliggende gebouwen werden zwaar beschadigd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De aanslag volgt op de felle toespraak waarin de Baskische regio-president Juan José Ibarretxe gisteren dreigde met een referendum voor de onafhankelijkheid van Baskenland als de regering in Madrid zich niet toeschikkelijker toont bij het geven van meer bevoegdheden aan de regio en de ETA zijn geweld voortzet. De Baskische nationalist Ibarretxe sprak op de jaarlijkse toogdag van zijn partij, nadat afgelopen vrijdag een debat in het regioparlement over de situatie in Baskenland op een mislukking was uitgelopen. De regerende Baskische nationalisten verdedigden toen de stelling dat het gebrek aan voldoende onafhankelijkheid de kern van het probleem vormt.

De niet-nationalistische oppositie, gevormd door de conservatieve Partido Popular en de socialisten, menen evenwel dat de aanhoudende terreur van de ETA een normalisering van de situatie in Baskenland in de weg staat. Woordvoerders bekritiseerden fel de roep om een referendum onder de huidige omstandigheden. Alle politici van niet-nationalistische partijen worden permanent bewaakt door lijfwachten.