Dario Fo: `Ik ben verkeerd weergegeven'

De Italiaanse regisseur Dario Fo wil een aanklacht indienen tegen de Corriere della Sera omdat deze krant zijn ideeën over de aanslagen in de VS verkeerd zou hebben weergegeven. In dezelfde krant haalde schrijfster Oriana Fallaci zaterdag fel uit naar iedereen die twijfelt over de noodzaak van geweld tegen terrorisme.

Dario Fo en Oriana Fallaci, die in New York woont, verschillen radicaal van mening. Fo en zijn vrouw Franca Rame schreven direct na de aanslagen op hun website een fel pamflet onder de titel `Geef de vrede een kans.' Daarin stellen ze dat iedere vorm van wraak zinloos is. Fallaci pleit daarentegen voor hard optreden. ,,Jullie begrijpen niet of willen niet begrijpen dat als je je niet verzet, als je je niet verdedigt, als je niet vecht, dat dan de Jihad zal winnen. En de wereld zal vernietigen die we goedschiks en kwaadschiks hebben weten te bouwen.''

Zonder namen te noemen, praat Fallaci over Italiaanse politici en intellectuelen die vinden dat dit Amerika's verdiende loon is. ,,Ik ben erg erg erg boos. Het is een kille, heldere, rationele woede. Een woede die iedere distantie, iedere toegeeflijkheid elimineert. Die mij ertoe aanzet hen te antwoorden en vooral op hen te spugen.''

De filippica wordt algemeen gezien als een indirecte reactie op Fo. Die kreeg een storm van kritiek over zich heen nadat hij op zijn website had geconstateerd dat de beurzen niet meteen na de eerste aanslag waren stilgelegd en dat er was gespeculeerd op aandelenkoersen en olieprijzen. ,,Het woeste beest van het kapitalisme zet zijn tanden in het vlees van de doden en in een paar uur zijn schitterende fortuinen gemaakt,'' schreef Fo. ,,En dat hoeft geen verbazing te wekken. De grote speculatoren baden zich in een economie die ieder jaar tientallen miljoenen personen doodt met de ellende, wat wilt u dan dat twintigduizend doden in New York zijn.'' Ook noemt hij de aanslagen ,,de legitieme dochter van honger en onmenselijke uitbuiting''.

De Corriere della Sera had hierover een artikel geschreven met als kop: `Speculatie doodt meer mensen.' Volgens Fo zijn zijn uitspraken volledig uit hun verband gerukt. Hij wil schadevergoeding van de krant. Hoofdredacteur Ferruccio De Bortoli antwoordt dat Fo twee keer in de krant zijn standpunten heeft kunnen toelichten. ,,Fo en Rame klagen over een verkeerde interpretatie van onze kant van hun woorden; maar ik vraag me af of de omstandigheden de keuze van zulke paradoxale bewoordingen toelieten.''

    • Marc Leijendekker