`Beste' acteur ten onrechte verdacht

De terreuraanslagen in de VS hebben onverwachts hun stempel gedrukt op de 49ste editie van het internationale filmfestival van San Sebastián in Baskenland. De Koerd Düzgün Ayhan, die als hoofdrolspeler van de film Escape to Paradise de Zilveren Schelp voor de beste acteur won, weigerde afgelopen zaterdag naar San Sebastián terug te keren om zijn prijs in ontvangst te nemen. Dit uit protest tegen zijn arrestatie op het vliegveld van Bilbao afgelopen vrijdag, toen hij op weg was naar zijn woonplaats in Zwitserland.

Ayhan werd zonder enige verklaring een uur door de Spaanse politie vastgehouden. Volgens festival-directeur Mikel Olaciregui werd de Koerd uitsluitend wegens zijn uiterlijk gedetineerd. De film Escape to Paradise van de Zwitserse regisseur Nino Jacusso vertelt op bijna documentaire wijze het verhaal van een gevluchte Koerdische familie bij hun poging een verblijfsvergunning in Zwitserland te verkrijgen.

Al eerder leed het filmfestival onder de afzeggingen wegens de internationale situatie. Zo bleven Julie Andrews en Warren Beatty weg, die een prijs kregen voor hun oeuvre als acteurs. Een andere tegenslag was het plotselinge overlijden van de Spaanse acteur Paco Rabal, de derde winnaar in de categorie `beste acteur'. De Gouden Schelp voor de beste film ging naar de film Taxi para tres van de Chileense regisseur Orlando Lübbert. De Fransman Jean Pierre Ameis won de Zilveren Schelp voor de beste regisseur met zijn film C'est la Vie. De Spaanse actrice Pilar López de Ayala won de prijs voor de beste actrice voor haar vertolking van Johanna de Waanzinnige in de gelijknamige film van Vicente Aranda.

    • Steven Adolf