Ajax handhaaft koppositie met doelmatig spel

De meest bekritiseerde club van Nederland verstevigde gisteren zijn koppositie. In een weekeinde dat mogelijke concurrenten als Feyenoord en PSV punten lieten liggen, omzeilde Ajax met gemak een lastige klip. `Groningen uit' was zelden zo eenvoudig: 1-4. Statistisch gezien blijkt het geen overwinning op een Angstgegner, want Ajax verloor in het Oosterparkstadion slechts drie keer, speelde vier keer gelijk en won vijftien maal.

Ajax speelde tot nog toe in deze competitie onooglijk voetbal, Ajax brak met zijn cultuur door een defensief concept, Ajax joeg de toeschouwers de stadions uit, Ajax vervreemdde zich van zijn achterban en Ajax wilde zijn trainer bijna ontslaan. Alle halve en hele waarheden, maar sinds de triomf in De Kuip eind augustus op Feyenoord speelde de ploeg wel efficiënt voetbal. En gisteren was er zowaar zelfs een goed resultaat in de vertrouwde huisstijl met drie spitsen.

Trainer Adriaanse vond dat aspect echter van ondergeschikt belang. Het zijn volgens hem de journalisten die er te veel traditionele denkpatronen op nahouden als het gaat om tactiek. ,,We moeten af van termen als de `Hollandse School''', meende hij. ,,Of dat Ajax het aan zijn stand verplicht is met drie spitsen te spelen. En Groningen misschien weer anders. De speelwijze van Ajax was te voorspelbaar. We moeten meerdere systemen beheersen. We streven naar herkenbaar voetbal, gebaseerd op de slimheid van de spelers. Mijn collega Dwight Lodeweges van Groningen kon van tevoren niet weten of we hier teruggetrokken zouden voetballen of aanvallend op de helft van de tegenstander.''

Verklaart het wekelijkse `tactische vernuft' van Adriaanse het hoge rendement van Ajax in de eerste maanden van de competitie? Het zou al te gemakkelijk zijn dat te concluderen. De individuele kwaliteiten spelen ook een rol. In de armzalige Nederlandse competitie kan Ajax ver komen met zijn spelersarsenaal. Het niveauverschil was gistermiddag in Groningen vanaf de eerste minuut zichtbaar. Ajax was zijn tegenstander op vele gebieden de baas: techniek, snelheid, fysiek, efficiency en voetbalintelligentie.

Ondanks de afwezigheid van geblesseerden als Pasanen, Cruz, Galásek, Van der Gun, Ikedia en Vierklau beschikte Ajax over een elftal dat elke tegenstander in de eredivisie de baas kan zijn. Van der Vaart manifesteerde zich weer als het grootste talent van Nederland, hij bewees zijn waarde opnieuw door de openingstreffer aan te tekenen. De middenvelder is rijp voor het Nederlands elftal, maar werd vandaag toch nog niet door bondscoach Van Gaal geselecteerd. Yakubu ontwikkelt zich steeds beter en speelde Hugo uit de wedstrijd; de Braziliaan werd gewisseld. Trabelsi blijkt een goede aankoop voor de positie van rechtsback. Hij had een ander Nederlands toptalent, Arjen Robben, volledig in de tang. De linkerspits kwam na drie mislukte acties voor rust in de tweede helft aan aanvallen niet meer toe en liep alleen nog maar achter de Tunesiër aan. Voorin kan Ibrahimovic bij Ajax met zijn bewegingen en lengte voor verrassingen zorgen. Al is zijn handelingssnelheid te laag. Adriaanse zegt dat er op de trainingen aan wordt gewerkt. ,,Handelingssnelheid kun je aanleren. Net zoals autorijden in Parijs.''

Kortom, Ajax heeft genoeg goede voetballers in de gelederen. Het is van belang hoe de trainer daar het maximale uithaalt en hierin slaagt Adriaanse voorlopig omdat hij schoonheid wel eens ondergeschikt maakt aan het resultaat.

De naweeën van de UEFA-Cupwedstrijd in Nicosia tegen Apollon Limassol hadden Ajax parten kunnen spelen. Donderdagnacht zaten de Ajacieden viereneenhalf uur in het vliegtuig op weg naar huis. Vrijdagmiddag werd desondanks getraind. En zaterdag ging Ajax naar een hotel in Heerenveen om zich voor te bereiden op het duel in het Oosterparkstadion.

Ondanks die drukke dagen oogde Ajax frisser dan Groningen. ,,Het was gewoon poetsen wat Ajax deed en daarbij ook nog goed voetballen'', analyseerde Groningen-trainer Lodeweges. Zijn ploeg bleek dat niet te kunnen opbrengen. ,,We waren een stel makke schapen en nog snel geschoren ook'', ergerde verdediger Mohammed Allach zich aan zijn ploeggenoten. ,,Ik kan ongelooflijk agressief worden als ik zie hoe sommigen van ons voetballen. Dan gaat het licht bij mij uit. Een stem voert dan de boventoon die zegt: `Ze zullen het zelf toch ook wel weten?'''

Knullig was vooral het moment dat doelman Beukenkamp zich buiten zijn strafschopgebied liet verrassen door een kopbal van Andy van der Meyde. Een belangrijke misser, want Groningen had kort ervoor de 2-0 achterstand van de eerste helft met een doelpunt verkleind. ,,Meestal geven die boeren hier niets cadeau'', verbaasde ook Van der Meyde zich over de instelling van de Groningers.

Lodeweges probeerde met Tuhuteru achter de spitsen en Curovic als extra aanvaller nog te redden wat er te redden viel, maar die omzettingen leverden weinig op. Robben wordt in het elftal slecht aangespeeld en dat knaagt kennelijk aan zijn zelfvertrouwen. Hij zou misschien beter renderen achter de spitsen. Of een half jaartje eerder dan de bedoeling als linksbuiten bij PSV.

FC Groningen

1

Ajax

4

Ruststand 0-2. 36. Van der Vaart 0-1, 45. Wamberto 0-2, 54. Broerse 1-2, 75. Van der Meyde 1-3, 90. Machlas 1-4. Schds: Jol. Tsch: 13.000.

    • Erik Oudshoorn