Achnaton van Glass aan de Oude Maas

Vanaf vrijdag worden in een tijdelijk theater aan de oever van de Oude Maas in Zwijndrecht zes voorstellingen gegeven van de opera Achnaton van minimal music-componist Philip Glass. Het werk uit 1984 beleeft daarmee zijn Nederlandse première. Eerder gingen in ons land twee andere `portrait-operas' van Glass: Einstein on the Beach (1976) en Satyagraha, (1980, een opdrachtwerk van de Nederlandse Opera over Mahatma Gandhi). Ook waren er andere muziektheaterstukken van hem te zien: The CIVIL warS en The Making of the Representative for Planet 8.

Achnaton gaat over de Egyptische farao die een kortstondige revolutie teweegbracht in de cultuur en de religie van het oude Egypte. Hij introduceerde het monotheïsme, maar na zijn bewind werd de oude orde hersteld.

De voorstellingen van Achnaton zijn een onderdeel van `Havens en Heerlijkheden', het regionale programma van `Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa'. Ze worden door Muziektheater Hollands Diep gegeven in een overdekte theaterruimte die met zeventig zeecontainers aan de Zwijndrechtse Westkeetshaven is opgebouwd door het Dordtse architectenbureau HET. Door een glaswand ziet het publiek het decor: het beroemde `Gezicht op Dordrecht', in de 17de eeuw vele malen geschilderd.

De voorstellingen voor telkens een publiek van 575 toeschouwers worden begeleid door het Nederlands Ballet Orkest onder leiding van de Amerikaanse dirigent Neil Stulberg. De regie is van Cilia Hogerzeil, artistiek leider van Muziekthater Hollands Diep. De choreografie is van Nils Christe, er zijn video-installaties van Eddy Seesing. De titelrol wordt gezongen door de Belgische countertenor Steve Dugardin, de alt Marion van de Akker zingt de rol van Nefertete.

Achnaton: 5, 6, 9, 10, 12 en 13/10. Inl.: www.hldiep.nl. Res.: 0900 4636888.