Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Ongelukkige liefdes van Jay McInerney

Geluk in de liefde wordt de personages in het werk van Jay McInerney zelden gegund. Ook in de verhalenbundel How it Ended lopen de liefdeslevens weer niet bepaald op rolletjes. Zo ondervindt de echtscheidingsadvocaat uit het titelverhaal, zelf deelnemer aan een doodlopend huwelijk, dat dagelijks. Hij weet altijd hoe huwelijken ten einde lopen, maar nooit hoe ze begonnen zijn. Om die reden houdt hij er de hobby op na om echtparen te vragen hoe en waar ze elkaar hebben leren kennen. Ironisch genoeg gaat dat in dit verhaal om een stel dat elkaar in de beklaagdenbank heeft ontmoet en vrijgesproken is wegens gebrek aan bewijs in een drugszaak.

How it Ended omvat tien verhalen van McInerney uit de afgelopen twintig jaar en de meeste verhalen waren al opgenomen in de Amerikaanse editie van Model Behavior, A Novel and 7 Stories (1998). Herkenbaar zijn niet alleen de stijl en zijn geliefde thema's zoals drugs en seksualiteit, maar ook bepaalde personages die uit zijn bekendste roman Bright Lights, Big City afkomstig zijn.

In een interview zegt de auteur dat hij alleen gekozen heeft voor verhalen die de tand des tijds hebben doorstaan. Het is echter maar de vraag of dat helemaal is gelukt. Sommige verhalen zijn namelijk zeer gericht op een verrassende wending aan het slot en dat is misschien wat mager voor de eeuwigheid.

Desalniettemin zijn de meeste verhalen wel geslaagd. In `Getting in Touch with Lonnie' bijvoorbeeld bezoekt Jared zijn vrouw in een gesticht. Pijnlijk is de confrontatie tussen het echtpaar. Evenals in de andere verhalen speelt de verrassende clou hier een belangrijke rol, maar de dialogen geven dit verhaal een extra lading. Alleen al dit verhaal maakt How it Ended zeer de moeite waard.

Jay McInerney: How it Ended. Bloomsbury, 196 blz. ƒ25,95