Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

De baksteenoorlog barst los

De dreiging van een vijandige overname, een gifpil en rechtszaken. In de sector vastgoed gaat het nu hard tegen hard. Rodamco, Westfield en ABP zijn de hoofdrolspelers.

Het conflict speelt zich af tussen het beleggingsfonds Rodamco North America en de Australische concurrent Westfield en het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Rodamco is gisteren vol in de aanval gegaan tegen zijn twee belagers en kan op zijn beurt weer een tegenoffensief verwachten.

Het ABP verkocht Westfield in augustus een aandeel van 23,9 procent in Rodamco en hield zelf een percentage van 6,6 procent. Westfield werd hiermee in één klap de grootste aandeelhouder. De Australiërs presenteerden een nieuwe strategie voor Rodamco die echter resoluut van tafel werd geveegd door het bestuur in Rotterdam. Daarop vroeg Westfield begin september om een aandeelhoudersvergadering waar het de aandeelhouders zal vragen het gehele bestuur te ontslaan.

Maar Rodamco belegt voorlopig geen vergadering. In plaats daarvan kwam het gisteren met een `gifpil'. Het gaf 14,7 miljoen nieuwe aandelen uit aan een onafhankelijke stichting waarmee het belang van Westfield en ABP verwaterde van 30.5 procent tot 23 procent. Bovendien kan de stichting nog eens 16,8 miljoen aandelen krijgen waardoor die een belang krijgt van 41,2 procent en de twee opponenten slechts 18 procent overhouden.

Peter Paul de Vries van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) noemt de gifpil ,,een extreme vorm van bescherming, erg rigoreus.'' Hoewel De Vries wel begrip kan opbrengen voor Rodamco's argumenten om Westfield tegen te houden, vindt hij de aandelenuitgifte niet acceptabel. ,,Staks bedient iedereen zich van deze trukendoos.''

De uitgifte is bedoeld om de aandeelhouders te beschermen, aldus Rodamco-bestuurslid Tim Koster. ,,Nu is de dominante positie van Westfield en ABP opgeheven en kunnen de onafhankelijke aandeelhouders beslissen wat zij willen.'' De aandeelhouders zullen een beslissing nemen niet makkelijk vinden, de bedrijven spreken elkaar tegen over extra kosten en opbrengsten die het plan van Westfield met zich mee zou brengen.

Koster zegt dat de beschermingsconstructie zal worden opgeheven als er een volledig bod komt op Rodamco, zelfs als dat komt van Westfield. Rodamco's belangrijkste verweer is dat Westfield het bedrijf probeert over te nemen zonder een volledig bod te doen en dat het ABP een premie heeft gekregen op de verkochte aandelen terwijl andere aandeelhouders dat niet krijgen.

Maar het streven van Rodamco, aldus Koster, is om het plan van Westfield te doen mislukken. Vervolgens hoopt hij dat de Australiërs verdwijnen. ,,Het aandeel van Westfield moet vervolgens gaan naar investeerders die dezelfde, bredere, belangen bij Rodamco hebben als de huidige aandeelhouders'', aldus Koster.

Maar Westfield lijkt niet van plan snel te vertrekken. In een verklaring noemde het de aandelenuitgifte een ,,onbeschaamde poging van het bestuur om zich te verschansen ten koste van alle aandeelhouders''. De Australiërs bekijken nu hun opties, inclusief juridische acties. ,,Westfield is een langetermijninvesteerder in Rodamco en zal zich niet laten afleiden door deze actie'', aldus de verklaring.

Naast de gifpil daagt Rodamco het ABP voor de rechter. Volgens Rodamco-voorzitter Gerald Egan was de verkoop in strijd met de wet en met het principe van fairness. ,,Niemand kan een transactie doen die met opzet de belangen van andere aandeelhouders beschadigt'', aldus de Amerikaan. Het ABP lijkt niet onder de indruk. ,,Met deze stap wordt kapitaalverschaffers zeggenschap ontnomen'', zegt een woordvoerder. ABP bekijkt wat het nu gaat doen.