Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Grunberg 4

Misschien was Grunberg Wereldvreemd, of Grunberg Grof een betere ondertitel geweest dan Grunberg rond de wereld. Een typisch voorbeeld van iemand die zijn schrijverstalent misbruikt om zijn maatschappelijke frustraties af te reageren. Dat gebeurt vaker. Alleen is het wel erg stuitend om Grunbergs arrogante navelstaarderij te plaatsen tegen de achtergrond van de New Yorkse calamiteit. Het getuigt van een ultra-slechte smaak. Het zou Grunberg niet misstaan hebben, om bloed voor de WTC-slachtoffers af te geven. De behoefte daaraan was overduidelijk, en de oproep van de lokale overheid eveneens.

Tot zover Arnon Grunberg. Nu NRC Handelsblad. Een miskleun om zo'n artikel zo'n prominente plaats te geven. Het enige nut ervan is, dat we een inzicht krijgen in Grunbergs karakter. Of de lezers daar nu op zitten te wachten, betwijfel ik sterk.