Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beurzen en beleggen

Pirelli wil korting op overnameprijs voor Olivetti

Na de scherpe koersval op de beurs wil Pirelli-topman Marco Tronchetti Provera heronderhandelen over de hoge prijs die het bedrijf heeft geboden voor de miljardenovername van de houdstermaatschappij die indirect Telecom Italia controleert.

Pirelli bood in juli ruim vijftien miljard gulden om de volledige controle te krijgen over de houdstermaatschappij Bell. Die heeft een controlerend belang in Olivetti, dat op zijn beurt Telecom Italia controleert. De prijs van 4,17 euro per aandeel Olivetti betekende een premie van bijna honderd procent op de toenmalige koers van Olivetti. Nu noteert Olivetti op de beurs in Milaan minder dan 1 euro.

De juridische basis voor heronderhandelingen is smal. Het contract bevat bepalingen die prijswijzingen verbieden. Maar er zijn praktische argumenten voor de aandeelhouders Bell om akkoord te gaan met een korting op de afgesproken prijs. Als Pirelli het laat aankomen op een rechtszaak, hoeft het geld niet te worden betaald zolang de zaak loopt. Dat betekent dat als de aandeelhouders Bell snel hun geld willen zien, het in hun voordeel is om de afgesproken prijs te herzien.

Van sommige kanten wordt het optreden van Tronchetti Provera gekritiseerd. Als hij zijn zin krijgt, zou dit ertoe kunnen leiden dat veel meer contracten worden opengebroken.

De advocaten van Pirelli beroepen zich onder andere op artikel 1467 in de civiele code. Volgens die bepaling is het mogelijk contracten te herzien als er sprake is van ,,buitengewone en onvoorzienbare gebeurtenissen''. Daarbij moet worden opgemerkt dat Olivetti en Telecom Italia al in augustus sterk waren gedaald. De koersval kan volgens analisten slechts voor een gedeelte worden toegeschreven aan de algehele achteruitgang van de beurs na de terroristische aanslagen vorige week in New York en Washington.

Beleggers in Telecom Italia zitten nog steeds te wachten op de plannen die Pirelli met de groep heeft. Tronchetti Provera heeft gezegd dat de hoofdlijnen ervan rond zijn, maar dat hij met de presentatie ervan wil wachten op het groene licht voor de overname vanuit Brussel.

Voor de overname van Bell, en daarmee van de controle over Telecom Italia, hebben Pirelli en Benetton samen de houdstermaatschappij Olimpia opgericht. Maandag maakten de twee grootste banken van Italië, Intesa-BCI en Unicredito Italiano, bekend dat zij Pirelli steunen.

De banken namen ieder een belang van tien procent in Olimpia. Daarvoor betaalden zij 1,1 miljard gulden (520 miljoen euro). Dat komt neer op dezelfde prijs van 4,17 euro per aandeel Olivetti die Pirelli en Benetton hebben geboden.

De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat een van de voorwaarden voor goedkeuring is dat Benetton zijn belangen in de telefoonsector afstoot. Benetton, dat al een paar jaar aan het diversifiëren is, is een partner in het consortium Blu, voor mobiele telefonie.