Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Feyenoord dankt punt aan Zoetebier

Met dank aan een manmoedige doelman heeft Feyenoord gisteren een zwaarbevochten remise behaald tegen Spartak Moskou. Edwin Zoetebier had het geluk dat een goede keeper toekomt. Alle schoten en kopballen van de thuisploeg hadden een magnetiserende werking op de Volendammer. Hij stond telkens op de goede plek tijdens de Russische stormloop. Feyenoord verspeelde een 2-0 voorsprong en mocht na afloop tevreden zijn met een 2-2 gelijkspel in het eerste groepsduel van de Champions League.

Zoetebier verdient nog geen standbeeld in de Kuip, zoals zijn voorganger Dudek. Hij keept ook minder stijlvol en heeft geen grote uitstraling. Hij is minder klemvast dan zijn voorganger Dudek en stompt de bal bij voorkeur uit zijn doelgebied. Toch misstaat hij niet in de lange rij van degelijke keepers bij Feyenoord. In het spoor van Pieters Graafland, Treytel, Hiele, De Goey en Dudek toont hij zich een betrouwbare doelman. Alleen zijn uittrappen zijn voor verbetering vatbaar.

De 30-jarige Zoetebier werd vorige maand voor nog geen vier miljoen gulden overgenomen van Vitesse, als vervanger van Dudek die voor zeventien miljoen naar Liverpool verhuisde. Het vertrek van de Poolse publiekslieveling wordt alom betreurd in Rotterdam-Zuid, maar het bestuur van Feyenoord deed goede zaken met zijn aan- en verkoopbeleid. Overigens was Zoetebier vóór de korte periode bij Vitesse al een langere periode reservedoelman bij Feyenoord.

Voor het eerst sinds zijn terugkeer bij de club van rood en wit, gisteren ziwaar in hemelsblauw gestoken, kreeg hij tegen Spartak (twee) tegentreffers te verwerken. Zoetebier was tussen de zestigste en zeventigste speelminuut kansloos op schoten van Robson en Bestjastnik. Zij profiteerden van de chaos achterin bij Feyenoord. De prachtig en technisch vaardig combinerende aanvallers van Spartak kregen goede kansen op een derde doelpunt, maar stuitten op de voeten en vuisten van Zoetebier. Met meer geluk dan wijsheid, zonder grove overtredingen, hield Feyenoord zich staande.

In de jacht op de gelijkmaker creëerde Spartak in de tweede helft een groot veldoverwicht. Met name Bestjastnik, pas terugkeerd na een Duits en Spaans voetbalavontuur, was een plaag voor de verdedigers van Feyenoord. De blonde spits stond aan de basis van bijna elke gevaarlijke aanval, samen met de tweebenige middenvelder Baranov. Als aan de grond genageld stonden de Feyenoorders bij de subtiele hakballen en slimme overstapjes van de Russische voetballers.

Volgens de statistieken van de UEFA was Spartak 58 procent van de wedstrijd in balbezit. De cornerverhouding was 12-2 in het nadeel van Feyenoord. Trainer Van Marwijk had gekozen voor een opstelling met vier middenvelders. Hij hoefde zich na afloop niet te schamen voor de defensieve speelwijze en vierde het gelijkspel als een overwinning. Van Marwijk heeft dit seizoen wat goed te maken, nadat Feyenoord vorig seizoen roemloos werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League (Sturm Graz) en het UEFA-Cuptoernooi (Stuttgart).

In de eerste helft pakte de behoudende taktiek van de rustig coachende Van Marwijk goed uit. Nadat de Spaanse scheidsrechter Lopez Nieto een aangeschoten handsbal van Paauwe door de vingers zag, kreeg Feyenoord een licht veldoverwicht. De koele sfeer in het kolossale Loezjiniki-stadion, nog niet voor een kwart gevuld, paste in het wedstrijdbeeld. De bezoekende ploeg creëerde een numerieke meerderheid op het middenveld en had aanvankelijk weinig te vrezen van Spartak.

Feyenoord kwam binnen het kwartier op voorsprong door een goed geplaatst afstandsschot van aanvoerder Bosvelt, die met zijn minder sterke linkerbeen doel trof. Een paar minuten later verzuimde Kalou de marge te vergroten, toen hij alleen met ploeggenoot Tomasson op het Russische doel afstormde. Kalou speelde de bal te ver voor zich uit en werd vervolgens gestuit door de pas 18-jarige doelman Kabanov.

De enerverende eerste helft, met kansen aan beide kanten, werd gevolgd door een met name voor de Feyenoordaanhang zenuwslopende tweede helft. Feyenoord stond met de rug tegen de muur en kwam na een uur spelen, tegen alle verhoudingen in, opnieuw tot scoren. Een snelle combinatie tussen Tomasson en Van Hooijdonk werd door de Deen, in tweede instantie, doeltreffend afgerond. Met nog een halfuur te spelen leek Feyenoord op weg naar een verrassende overwinning. De tegentreffers van Spartak zorgden voor gerechtigheid en toonden aan dat Feyenoord het predikaat `Europese topclub' niet verdient.

Spartak Moskou

2

Feyenoord

2

Ruststand 0-1. 13. Bosvelt 0-1, 58. Tomasson 0-2, 63. Robson 1-2, 69. Bestjastnik 2-2. Schds: Lopez Nieto (Spa). Tsch: 25.000. Gele kaarten: Tomasson en Rzasa (Feyenoord).