Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Koele stoofschotel

Gestoofde groenten die koud worden geserveerd zijn 's zomers zeer aantrekkelijk om te eten. Provençaalse ratatouille, die smaakrijke melange van tomaten, aubergines, uien, paprika's en courgettes, is de tweede dag welhaast nog lekkerder om koud als voorgerecht te eten. Met warm weer staat de tong niet altijd naar warme gerechten, en altijd maar weer een groene salade op tafel gaat wel eens vervelen.

In landen waar de zomers ondragelijk heet kunnen zijn, worden veel gerechten lauw dan wel koud gegeten. De smaak van gerechten heeft daar vaak baat bij. Ziehier een Turkse stoofschotel op basis van snijbonen die traditioneel koud wordt gegeten.

Bereiding: Snijd de uiteinden weg van de snijbonen en snijd de bonen in korte schuine stukjes. Halveer de uien overlangs en snijd beide helften dwars op de draad in niet al te dunne schijfjes. Snijd de tomaten in smalle partjes.

Verhit de olie in een ruime hapjespan en fruit daarin de uien samen met de snijbonen tot de uien doorschijnend beginnen te worden. Voeg de tomaten toe en fruit ze kort mee. Schenk er dan 4 dl warm water bij, voeg de suiker toe en zout naar wens. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten op een laag vuur 30 minuten stoven, of tot de snijbonen gaar zijn en het stoofvocht merendeels is ingekookt.

Proef op zout en maal er nog wat peper over. Doe de groenten samen met het smaakrijke restant van het stoofvocht over in een ondiepe serveerschaal.