Op zijn kop

De Meesterklasse staat op zijn kop. Aan de vooravond van het nieuwe viertallenseizoen vond er bij de topclubs een aardverschuiving plaats. Modalfa 1 (`Stal' Abram) uit Amsterdam, dat meer dan een decennium een toonaangevende positie bekleedde, liep leeg. Berry Westra en Enri Leufkens vertrokken naar het Rotterdamse De Lombard. Jan Westerhof en Piet Jansen gunnen zich een jaartje rust en hun collega oud-wereldkampioenen, Wubbo de Boer en Bauke Muller, verbraken zelfs hun partnership. De Boer gaat een treedje lager spelen met zijn vrouw en Bauke Muller verhuist eveneens naar De Lombard, waar hij Simon de Wijs gevonden heeft. De laatste heeft om strikt persoonlijke redenen zijn veelbelovende partnership met Bas Drijver verbroken. Modalfa verzekerde zich ondertussen van een compleet nieuwe line-up: Bertens-Bakkeren, Paulissen-Nab en Vis-Van Cleeff.

De laatste test voor de competitie vormde het Bussumse GBC toernooi van vorige zondag. De 49ste editie van deze traditionele seizoensopener werd opmerkelijk genoeg gewonnen door Modalfa 2, dat zich voor de gelegenheid had versterkt met Rob Zurel en verder bestond uit de basisspelers Max Abram, Erik Kirchhoff en Gerard Rietveld. Opmerkelijk omdat alle sterke clubs meededen. Het betekende in ieder geval ook een sportieve revance voor Max Abram, die tien jaar lang trouwe ondersteuning zo abrupt zag afgebroken. De ontmoeting tussen Modalfa 2 en titelkandidaat 't Onstein (`Stal' Melchers) kende een paar spannende momenten. Eerst:

N/NZ

♠ V 9 5 3

♡ B 4 2

♦ A H 10

♣ A 8 4

♠ A 7 6 2

♠ H

♡ 10 6 5

♡ V 9 8 3

♦ V 9 6 4

♦ 7 5 3

♣ 9 3

♣ H B 9 5 2

♠ B 10 8 4

♡ A H 7

♦ B 8 2

♣ V 10 7

NZ hebben 25 punten en een fit in schoppen, toch is 4♠ kansloos. De internationals Maas-Ramondt gingen in 3♠ al down, toen west klaveren startte en later in die kleur een aftroever maakte. Op de andere tafel liet Modalfa zien hoe je dit spel moet behandelen:

West

Noord

Oost

Zuid

Verhees

Abram

Jansma

Kirchhoff

1♣

pas

1♠

pas

2♠

pas

2SA

pas

3SA

pas

pas

pas

Als west met harten uitkomt, krijgt de leider het moeilijk, maar heel begrijpelijk startte Louk Verhees met een ruitentje. De leider legde de tien en speelde schoppen voor de heer van oost, die ruiten doorspeelde. De volgende schoppen was voor het aas van west die naar klaveren switchte. Oost mocht de heer maken, maar vervolgens claimde Erik Kirchhoff negen slagen en streek voor zijn team twaalf imps winst op. Het spel daarop was voor 't Onstein:

Z/OW

♠ V 3

♡ H V 9 6 5

♦ H 10 4

♣ H V 6

♠ A 10 9 4

♠ H B 7 6 5

♡ 4 2

♡ A

♦ B 8 5 3

♦ A 9 7 2

♣ B 5 4

♣ A 9 2

♠ 8 2

♡ B 10 8 7 3

♦ V 6

♣ 10 8 7 3

De hand is een race tussen harten (NZ) en schoppen (OW), die Zurel-Rietveld als OW in de gesloten kamer hadden gewonnen in 3♠. Dat lijkt inderdaad het maximaal haalbare, want in het contract heb je zo op het oog twee klaveren en twee ruitenverliezers. Maar zie:

West

Noord

Oost

Zuid

Verhees

Abram

Jansma

Kirchhoff

pas

pas

1♡

1♠

4♡

pas

pas

dbl

pas

4♠

pas

pas

Na hartenstart trok Jansma de troeven en troefde en passant de tweede harten af. Vervolgens speelde hij ♦A en ruiten na. Zuid kwam aan slag met de vrouw en speelde klaveren door (in de dubbelrenonce zou het contract meteen weggeven). De leider legde klein op tafel en noord moest een honneur inleggen voor het aas, maar werd meteen daarna met de derde ruiten aan slag gebracht om een klaverenslag te brengen of om in de dubbele te spelen. Ruitenvrouw deblokkeren zou niet hebben geholpen, want dan had de leider noord toch in ruiten aan slag gebracht. Deze kon dan wel de derde ruiten meenemen, maar daarna zou de leider de verplichte klaverenhonneur hebben gedoken en was het gedaan met noord. Fraai gespeeld door Jansma, maar eigenlijk zijn we niet anders van hem gewend.