Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Zwarte doos gevonden

Bergingswerkers hebben woensdagavond de `zwarte doos' gevonden van het gekaapte United-vliegtuig dat dinsdag in de staat Pennsylvania neerstortte. De zwarte doos bestaat uit twee elementen: de CVR (Cockpit Voice Recorder, die alle gesprekken in de cockpit opneemt) en de FDR (Flight Data Recorder, een apparaat dat alle technische gegevens opslaat). Met die gegevens kunnen onderzoekers reconstrueren hoe de vlucht verlopen is.

De zwarte doos is overhandigd aan de federale recherche FBI. Onderzoek naar vliegtuigongelukken wordt in de VS uitgevoerd door het onderzoeksbureau NTSB. In dit geval heeft de FBI echter de leiding over het onderzoek. Het is niet duidelijk of en wanneer de gegevens publiek worden gemaakt. De FBI wilde ook niet zeggen in welke staat de recorders gevonden zijn. De zwarte doos van het American-toestel dat op het Pentagon stortte is nog zoek. Of de recorders van de toestellen die het WTC ramden ooit zullen worden gevonden, wordt betwijfeld.