Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Amerika moet snel weer gewoon doen

Terreur betekent dat je je op straat steeds moet afvragen of de dichtstbijzijnde geparkeerde auto in de lucht zal vliegen. Het betekent dat je je moet afvragen of je in een vliegtuig moet stappen of, speciaal als je in een regeringsgebouw werkt, of je je kantoor moet binnengaan. Het betekent dat je nog meer dan normaal je afvraagt waar je kinderen zijn en wat er gebeurt in het deel van de stad waar ze zijn.

Terreur is bedoeld om te verlammen. Het is erop gericht om het getroffen land zijn levenswijze, zijn waarden en zijn gebruikelijke manier van doen te laten heroverwegen. Terreur slaagt als een land zijn zelfvertrouwen verliest, als het zijn meest gekoesterde waarden opgeeft. ,,De besluitvaardigheid van deze grote natie wordt op de proef gesteld'', verklaarde president Bush. ,,Vergis u niet, we zullen laten zien dat we voor deze proef zullen slagen.''

[...]Maar een terreuroorlog is niet hetzelfde als een Tweede Wereldoorlog of enige andere aanvalsoorlog die bedoeld is om grondgebied te veroveren. Het is duidelijk dat de Verenigde Staten, of zelfs een coalitie van vrije landen, niet in staat zijn om één enkel land als de oorzaak van dit probleem aan te wijzen, om vervolgens dat land te bezetten en de leiders van de troon te stoten. Natuurlijk moeten we met grote kracht optreden als we de feiten duidelijk hebben kunnen vaststellen. Maar `totale oorlog' impliceert een binnenlandse mobilisatie van hulpkrachten en een tijdelijke opschorting van het normale leven. De paradox is dat opschorting van het normale leven nu precies is wat de terroristen beogen. Wat we ook doen als natie, we moeten de terroristen niet alsnog de overwinning bezorgen door de manier waarop we hen proberen te verslaan.

Daarom had senator Joseph Biden, de voorzitter van de Commissie van Buitenlandse Zaken, groot gelijk toen hij zei: ,,Laat het Amerikaanse volk begrijpen dat deze bandieten niet op een wezenlijke manier de manier waarop wij bezig zijn hebben aangetast.'' Hij riep het Congres op zo snel mogelijk de normale werkzaamheden te hervatten om daarmee aan te geven dat het werk van een grote democratische natie nooit verstoord of ontregeld kan worden, zelfs niet door de meest barbaarse daden tegen zijn burgers. Met andere woorden: we moeten even zorgvuldig met onze vrijheden omgaan als we deden voor gistermorgen half negen.

Sommige dingen zullen moeten veranderen. We zullen moeten nadenken over de veiligheid van de luchtvaart.[...] Maar wij Amerikanen zullen fanatici nooit moeten toestaan in ons land een klimaat van wantrouwen te scheppen, dat zo diep gaat dat we vergeten wie we zijn, wat we waardevol vinden en hoe we moeten leven.

Dit is een deel van de column die E.J. Dionne schreef voor de Washington Post.© Washington Post Writers Group