Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

`Nieuw onderzoek naar Bijlmerramp'

Het onderzoek naar de gezondheidseffecten van de Bijlmerramp moet alsnog worden voortgezet. Dat eiste de Amsterdamse advocaat L. Lalji gisteren in kort geding voor de Haagse rechtbank. Hij pleitte namens vier slachtoffers van de Bijlmerramp, die willen weten of hun gezondheidsklachten te maken hebben met het neerstorten van de Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al in 1992. Minister Borst van Volksgezondheid besloot in juni het onderzoek naar die relatie te staken, omdat te weinig mensen eraan deel wilden nemen. Voor dat onderzoek was het nodig een controlegroep te krijgen, die zoveel mogelijk vergelijkbaar zijn met de slachtoffers. Volgens Lalji heeft de overheid te weinig gedaan om mensen ertoe te brengen aan het onderzoek mee te werken.