Van Dale

Dank aan Hafid Bouazza voor zijn heldere uiteenzetting over de culturele en taalwetenschappelijke waarde van een woordenboek (CS 24-8). Het werd tijd dat iemand de elementaire functie van een woordenboek weer eens onder de aandacht bracht. Het vertrouwen van Bouazza in de redactie van de Van Dale deel ik echter niet. Nog niet zo heel lang geleden heeft die in een soortgelijke kwestie bakzeil gehaald: bij een aantal lemma's werd de aanduiding `Zuidn.' (die in bijvoorbeeld de 10e druk nog waren opgenomen) geschrapt. Men leze het artikel `Hollands Heilige Woordenboek' van Hermans uit 1974 (Boze brieven van Bijkaart, De Bezige Bij, 1977).

Natuurlijk hoop ik van harte dat justitie, gevolgd door de redactie van de Van Dale, over voldoende ruggengraat beschikt om niet aan de functionele waarde van het woordenboek te tornen. Maar een duwtje in de rug kan geen kwaad en artikelen als dat van Bouazza zijn daarbij een prima middel.

    • J. Pennings