Tand trekken

,,Wat is er Max,'' vroeg Vera.

Max keek Vera aan. Volgens hem was er niets en dat zei hij dus.

,,Niets.''

,,Je doet zo raar met je mond,'' zei Vera.

Max dacht na. Deed hij raar met zijn mond? Ineens wist hij het. Ja.

,,Ik heb een losse tand,'' zei hij. Die tand zat al zolang los dat hij het bijna vergeten was. De hele dag liep hij er met zijn tong tegenaan te drukken. Zo'n wiebelende tand in je mond was een gek gevoel. Best lekker.

Je had altijd iets te doen.

,,Hij moet eruit,'' zei Vera.

,,Wie?''

,,De tand natuurlijk gekkie.''

Max duwde met het puntje van zijn tong tegen de losse tand. Soms was het net alsof hij de tand er zo uit zou kunnen duwen, maar iedere keer veerde hij toch terug. Het leek wel alsof de tand aan één draadje vast zat in zijn mond. Bij het eten had hij er soms best last van. En hij wilde niet dat zijn tand in een appel zou blijven steken.

,,Zal ik hem er voor je uittrekken?'' ging Vera verder. Het leek haar een mooi karweitje. Spannend ook.

,,Nee!'' riep Max meteen.

,,Het doet geen pijn hoor,'' probeerde Vera, ,,ik doe het heel snel. Dan voel je niets.''

Max twijfelde. ,,Met een tang?'' vroeg hij toen. Ze hadden maar één

tang in huis en dat was een grote, roestige waterpomptang. Die wilde Max niet in zijn mond hebben. Als de tang al paste, want het was een hele grote.

,,Met een touwtje natuurlijk,'' zei Vera. ,,We doen er een touwtje omheen en dan doe jij je ogen dicht en dan tel ik tot drie. Bij drie trek ik de tand eruit.'' Ze vond dat het heel eenvoudig klonk. Als Max dat nou ook maar vond. Hij kon soms overal zo moeilijk over doen.

,,Goed,'' zei Max en hij deed zijn mond wijd open.

Ineens was Vera heel zenuwachtig. Gelukkig had Max zijn ogen ook dicht en zag hij niks. Als het nou maar goed gaat, dacht Vera. Ze pakte een touwtje uit de keukenla. Het zag er stevig uit. Ze frummelde het om Maxs losse tand. Nu ze hem zelf voelde, de tand, zat hij toch vaster dan ze dacht. Maar ze durfde dat niet tegen Max te zeggen. Hard trekken, dacht ze.

Ze zag dat achter de losse tand een nieuwe tand naarboven probeerde te groeien. Die losse tand moest er dus wel echt uit. Ze haalde diep adem.

,,Wat is er?'' vroeg Max benauwd.

,,Ooh, niks,'' zei Vera vlug. ,,Ben je klaar?''

Max knikte.

Vera deed een stapje achteruit. Het touwtje zat goed om de tand heen. ,,Goed, daar gaan we Max,'' zei ze en ze begon te tellen.

,,Eén...twee....'' Bij `drie' deed ze haar ogen dicht en trok ze keihard aan het touwtje.

,,Auw!'' riep Max. ,,Auw! Hij wil niet!''

Vera trok snel nog een keer.

En het touwtje brak.

Max had zich zo schrap gezet dat hij achterover viel. Vera trok zo hard dat ook zij pardoes viel. Ze stootte haar hoofd tegen het keukenkastje.

,,Hij zit er nog steeds in,'' jammerde Max. Tranen stonden in zijn ogen.

,,Echt?'' vroeg Vera. Ze durfde niet te kijken. Ze had zo hard getrokken! Hoe kon dat nou? Wat een stom touwtje zeg. Ze wreef over haar hoofd. Nou kreeg ze vast een bult. Ze deed voorzichtig haar ogen open en keek naar Max. Hij zat er heel verdrietig bij met zijn mond open. Een stukje touw bungelde uit zijn mond.

    • Martin Bril