Stokjes

Het stokje is doorgegeven! Ad Melkert gaat de PvdA leiden. Professor Zonnebloem op het Binnenhof. Daar zien we de tweedehands-autoverkoper Dijkstal. Het wordt nog spannend met Pim Fortuyn en zijn lijsttrekkersschap. Hoewel, Leefbaar Henk en Broos zijn tegen. Leefbaar Joost is voor en Jan Nagel aan de doodskist is tactisch. Pim Fortuyn, zo gaan geruchten, is een golden shower-liefhebber. Het zijn geruchten, Pim! Goed om te beseffen als we hem volgend jaar bezig zien tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Tjee Jeltje; ik ruik asperges!

Stokjes zijn de afgelopen tijd verschillende malen doorgegeven. Ik denk even aan het WK-atletiek in Canada. Bij de estafetterace vrouwen 400, 600 of 800 meter (ik vind het sowieso te lang).

De Amerikaanse hardloopsters maakten een blunder van jewelste. Het stokje viel, tijdens het wisselen, uit handen van een loopster. Toen we in de herhaling eens beter keken zagen we de oorzaak: te lange nagels! Ze lopen de kolere zo hard, behalve naar een goede sportmanicure.

Ik denk met weemoed terug aan onze hardloopster Elly Verhulst. Met afgekloven vingers (van de zenuwen) liep ze altijd `net niet vooraan'.

Het Indonesische satéstokje is afgepakt van Wahid en in veilige handen van Megawati gekomen. In het Journaal van donderdag werd ons verteld dat minister Van Aartsen een bezoek had gebracht aan deze bewindsvrouwe. Hij gaf haar een handje en `that was all, folks!'

Vervolgens verklaarde hij vertrouwen te hebben in deze politiek leider. Ja, taugé wassen is ook een vak! Van Aartsen geniet sinds kort de bijnaam: `Essential Stupest'. Kok wil een eind maken aan het gedoogbeleid: begin eerst in eigen kabinet.

Het koninklijk huwelijk-stokje ligt sinds zaterdag, na de Noorse koninklijke bruiloft, vol verwachting in handen van Máxima en WA. De Noorse bruid, wier naam mij ontschoten is, had een soort bloemenstok in haar handen. Of wat was het? In ieder geval niet van bloemenveiling Ria van Leeuwen uit Aalsmeer. Verder was de kerk gevuld met koninklijke gasten die allemaal één ding met de bruid gemeen hadden: ze genieten met z'n allen bijstand. Rond Máxima begint zich al een spinrag van saaiheid te vormen.

Volgende week wordt ze in die saaiheid voorgegaan door verschillende stads- of provinciebestuurders die haar laten kennismaken met de gewoonten van ons volk. Dat wordt flink lopen langs gezellige garnalenpelsters en vragen stellen over het Hindelooper kantklosgebeuren en onze eigen trots: de Afsluitdijk. Volgens mij beginnen Máxima's kuiten, in navolging van andere koninklijke leden, ook vocht vast te houden.

En Amsterdam wil ze ook zien. Niks geen geëtter op het Osdorpplein. Of de handel en wandel van xtc-markt in Amsterdam. Geert Mak is een fijne vent, maar om nu een heel verhaal aan te moeten horen over huisjes en straatjes die zo'n markante geschiedenis hadden in 1875. Ga toekomstige buurvrouw Vanessa spotten op de PC Hooft. Drink een glaasje mee met de herenclub in Le Garage bij Joop Braakhekke. Loop langs bij het backpackershotel van Hans Brinker. Ga boven op het Hilton staan om te kijken van hoe hoog Herman viel.

,,Ah, zo deed papa's baas dat destijds.''

Wil ze de echte Amsterdammer otmoeten, dan kan ze beter naar Almere gaan.

Máxima: we hebben in Amsterdam ook hoeren, homo's en taxichauffeurs. En er worden fietsen gestolen. Dat zal nooit gebeuren in Den Haag. Ik word een beetje moe van onze minister-presidenten die `door de jaren heen' met de fiets naar het werk gaan en gingen. Ad oefent al, stiekem. Met grijze regenjas, aktentas onder de bagagedrager en op de bel een fotootje van vrouw en kinders; denk aan mij. Stok tussen de spaken...

    • Paul de Leeuw