Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Zanger/gemeenteraadslid Henk Westbroek geeft een reactie op de sollicitatie van publicist Pim Fortuyn naar het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. In de week van het afscheid van Wim Kok en de voordracht van Ad Melkert een gesprek met CDA-oppositieleider Jaap de Hoop Scheffer over het CDA, de PvdA en de komende verkiezingen. Ned.1, 20.30-20.59u.

Nova. Naar aanleiding van de conferentie tegen racisme in het Zuid-Afrikaanse Durban een studio-debat tussen de historicus Gert Oostindie en de Amsterdamse advocaat Prem Radhakishun over herstelbetalingen aan nazaten van slaven in Suriname. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Prisoners of the forgotten plague. Over de bizarre slaapziekte encephalitis lethargica en professor John Oxford die probeert de oorzaak van deze merkwaardige ziekte te ontdekken. In de jaren twintig van de vorige eeuw zijn honderdduizenden mensen in Europa met deze ziekte besmet. BBC World, 21.30-22.30u.

ARD-exclusiv: Leben am Limit. Film over hoe gevechtspiloten worden getraind en opgeleid. ARD, 21.45-22.15u.

Het blauwe oog. Slot van een serie over criminaliteit behandelt de groep criminele illegale vreemdelingen die de politie veel werk bezorgen. In deze uitzending ook illegalen, die niemand tot last zijn maar soms zelf het slachtoffer van misdaad zijn geworden. Tevens een gesprek met hoofd van de vreemdelingenpolitie in Utrecht Jan Schilstra. Ned.1, 22.06-22.36u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met schrijver en presentator van talkshows op televisie Clive James. Hij gaat de talkshows nu op internet presenteren. BBC World, 20.30-21.00u.

SPORT

Studio sport. Vanuit een pub in de Ierse hoofdstad Dublin wordt vooruit gekeken naar het beslissende WK-kwalificatieduel van Ierland tegen Nederland. Ook is er een reportage over het Ierse nationale elftal en geven Ierse oud-internationals hun prognose. Ned.2, 22.45-23.45u.

AMUSEMENT & KUNST

Andermans veren. Slot van een serie over Nederlands cabaret met fragmenten uit programma's van Van Kooten en De Bie, Toon Hermans, Gé Reinders, Joost Prinsen en Herman van Veen. Ned.1, 20.59-21.34u.

Absolutely fabulous. Nieuwe reeks afleveringen van de Engelse comedyserie met Jennifer Saunders, Joanna Lumley, e.a. Afl.: Parralox. BBC1, 22.00-22.30u.

FILM

Madhouse (Tom Ropelewski, 1989, VS). Slordige, zichzelf overschreeuwende sitcom die pijnlijk genoeg veel langer duurt dan 25 minuten. Jong Californisch echtpaar kampt met invasie van onwellevende gasten. Met Kirstie Alley, John Larroquette. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Lost in Space (Stephen Hopkins, 1998, VS). Magere variatie op The Swiss Family Robinson laat gezin schipbreuk lijden in een afgelegen planetenstelsel. Met William Hurt als pater familias, Gary Oldman als kwade genius en een reeks computertrucages waar geen eind aan komt. SBS6, 20.30-23.10u., onderbroken door nieuws en reclame.

Niemand mag dit weten (Peter de Baan, 1991, Nederland). Televisiefilm over erfelijkheid en het recht om te weten en juist niet te willen weten. Het verliefde paar Judith en Frans heeft grote plannen voor de toekomst. Als ze een huis kopen, Frans een nieuwe baan krijgt en Judith zwanger blijkt, lijkt hun geluk compleet. Judith raakt geintrigeerd door de mysterieuze zelfmoord van Frans' vader en achterhaalt de reden. Met onder anderen Mark Rietman en Katelijne Damen. Ned.3, 20.55-22.00u.

. Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt karikaturale sciencefiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet. Yorin, 22.00-0.15u., met reclame.

. Throw Momma from the Train (Danny DeVito, 1987, VS). Hitchocks Strangers on a Train (1951) vormde onverbloemde inspiratiebron voor uitgelaten zwarte klucht waarmee acteur DeVito debuteerde als regisseur. DeVito en Billy Crystal besluiten een ruilmoord te plegen, op de dominante moeder van de een en de ex-vrouw van de ander. Ook met Anne Ramsey. Net5, 22.10-23.40u., met reclame.

. Terra Nova (Paul Middleditch, 1998, Australië). In Rotterdam voor een Tiger Award genomineerd regiedebuut is verdienstelijk, opmerkelijk gefotografeerd portret van een labiele jonge moeder die met vierjarig dochtertje haar knellende familie in Nieuw-Zeeland ontvlucht om in Australië in een appartementencomplex vol malloten een nieuwe draai te vinden. Ned.3, 22.55-0.20u.

Different for Girls (Richard Spence, 1996, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.15-0.50u.

. Fanfare (Bert Haanstra, 1958, Nederland). Door Jan Blokker geschreven speelfilmdebuut van Haanstra (uit hetzelfde jaar als Glas, dat vanavond aansluitend vertoond wordt) werd Hollandse komedieklassieker over schisma in dorp. In beroemde scène lijken koeien gewichtsloos door het gras te zweven. Ook met Hans Kaart, Bernard Droog, Albert Mol, Ineke Brinkman. Zie ook Film-vooraf. Ned.1, 23.22-1.03u.

. Mean Streets (Martin Scorsese, 1973, VS). Vroeg meesterwerk van Scorsese markeerde diens doorbraak als regisseur én die van Robert De Niro als acteur. Het gewelddadige Newyorkse Little Italy in het begin van de jaren zestig. Beginnende crimineel Harvey Keitel ontfermt zich over de zwakbegaafde, door schulden geplaagde Robert De Niro. Net5, 23.40-1.40u.

Bed and Breakfast (Robert Ellis Miller, 1992, VS). Bescheiden romantische komedie. Joviale vreemdeling-met-verleden (Roger Moore) valt in de smaak bij drietal dames – van drie generaties – die een pension runnen. VRT, 23.55-1.23u.

Black Sheep (Penelope Spheeris, 1996, VS). Infantiel vehikel voor de Saturday Night Live-sterren Chris Farley en David Spade. Heeft van doen met gouverneursverkiezingen. BBC1, 0.10-1.40u.

Payback (Russell Solberg, 1991, VS). Ontsnapte gevangene neemt wraak op drugsbaron in routine-thriller.. RTL4, 0.30-2.15u., met reclame.

Fear Is the Key (Michael Tuchner, 1972, Engeland). Steriele thriller naar ingewikkelde roman van Alistair MacLean. Barry Newman duikt naar het gezonken vliegtuig waarin zijn familie omkwam na terroristische aanslag. BBC1, 1.40-3.20u.

Nagesynchroniseerd: La peau douce (François Truffaut, 1963, Frankrijk). ZDF, 0.25-2.40u., zwart-wit.