Schalken in derde ronde van US Open

Sjeng Schalken heeft gisteren gemakkelijk de derde ronde van de US Open bereikt. De 24-jarige Nederlandse tennisser had op baan 10 van Flushing Meadows slechts 1 uur en 42 minuten nodig om de Australiër Andrew Ilie in vier sets te verslaan: 6-2, 3-6, 6-3 en 6-0.

Schalken hoefde tegen Ilie niet veel meer te doen dan de ballen terug te slaan. De Nederlander won eenvoudig de eerste set na een serie fouten van zijn tegenstander. In de tweede set kwam Ilie even terug in de partij toen zijn `kanonskogels' plotseling binnen de lijnen vielen. In de derde en vierde set was Schalken heer en meester.

,,Ik ben gewoon te solide voor hem'', was de simpele conclusie van Schalken na afloop. ,,Hij geeft zo hard mogelijk een ram tegen de bal. Ik had het heel even in de tweede set moeilijk. Daarna was ik weer een zee van rust.''

Schalken komt in de derde ronde uit tegen het 20-jarige Zwitserse talent Roger Federer, die gisteren afrekende met de jonge Amerikaan Robby Ginepri. Federer speelde in de aanloop naar de US Open zes weken geen enkele partij wegens een blessure aan zijn lies. De als dertiende geplaatste Zwitser liet gisteren weten zich ,,voor 95 procent'' fit te voelen.

Schalken, die Federer nog niet eerder tegenkwam in het enkelspel, noemde de volgende ronde ,,een flinke test''. Schalken: ,,Federer is op de wereldranglijst toch een van de wonderkinderen. Als hij goed draait, kan ik hem niet bijhouden. Het is te hopen dat er zand in de machine bij hem komt. Ik zal aanvallend moeten spelen. Ik moet gaan voor ieder punt.''

In het mannentoernooi werden gisteren drie geplaatste spelers uitgeschakeld. De als 21ste geplaatste Fransman Fabrice Santoro ging onderuit tegen de Belg Xavier Malisse, de Roemeen Andrei Pavel (als nummer 22 geplaatst) verloor van de voormalige nummer één van de wereld, Marcelo Rios uit Chili. De Amerikaanse nummer twintig van de plaatsingslijst, Jan-Michael Gambill, moest geblesseerd opgeven tegen de Rus Mikhail Youzny. Eerder verdween de als achtste geplaatste Fransman Sebastien Grosjean uit het toernooi van New York.