Rushdie in degradatiegevaar

Salman Rushdie's Woede, het boekenweekgeschenk van afgelopen jaar, is deze maand als Fury in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten verschenen. Net als een halfjaar geleden in Nederland is de Engelstalige literaire kritiek niet mild.

,,Misschien had Rushdie zijn ideeën beter kunnen gebruiken om een paar essays te schrijven, in plaats van ze in zijn laptopje aan elkaar te plakken tot een doldrieste, onaannemelijke roman,'' schrijft The Sunday Times. Ook The Irish Times is negatief: ,,Dus Salman Rushdie, een schrijver die niets te zeggen heeft, paradeert al spottend door het New-Yorkse leven met een groepje kartonnen karikaturen – wat maakt het uit?'' The Independent on Sunday hakt het hardst in op de negende roman van de Indiaas-Britse – en momenteel in de Verenigde Staten woonachtige – auteur: ,,Het verrassendste aan Fury is dat het boek op elk niveau faalt.'' En verderop: ,,Rushdie werd al lange tijd overschat, maar na drie prullen op rij wordt het tijd dat hij definitief uit de eredivisie degradeert.''

In de Verenigde Staten hebben weinig kranten Fury besproken. The Chicago Tribune schrijft: ,,De intensiteit van de eerste hoofdstukken wordt algauw teniet gedaan door een noodoplossing vol halfbakken mysteries over de moord op jonge, hippe meisjes en de ingewikkelde beschrijving van een sciencefiction poppenserie die de hoofdpersoon probeert te schrijven.''

Minder hard is The Times: ,,Dat deze roman is mislukt, is een verlies voor de literatuur.'' En ook The Independent houdt zich in: ,,Fury schiet te kort, maar ik lees nog altijd liever één pagina belabberde Rushdie, dan duizend van het slaapverwekkende leesvoer dat vandaag de dag in Groot-Brittannië doorgaat voor `literaire fictie'.'' Een van de weinige kranten die het boek positief besprak is The Guardian: ,,Rushdie is bezig met een oeuvre, een levensomvattende structuur. Daarom is hij meer een Nobelprijsfiguur, dan iemand voor de Bookerprijs.''

    • Ward Wijndelts