Runderchips

Wat is de overeenkomst tussen schapen en computerchips? In beide bedrijfstakken kunnen ondernemers grijpen naar het middel van de werktijdverkorting als er problemen zijn. Slachterijen en vleestransporteurs beperkten de schade door hun personeel minder te laten werken toen de mond- en klauwzeercrisis afgelopen voorjaar een hoogtepunt bereikte.

Goed idee, moet de top van Philips chipfabrieken in Nijmegen gedacht hebben. Begin deze week werd bekend dat het elektronicaconcern circa vijfduizend werknemers in zijn halfgeleiderfabrieken 20 tot 25 procent minder wil laten werken. Dat scheelt. De overheid betaalt een werkloosheidsuitkering voor de tijd dat werknemers niet werken. Philips vult dat bedrag aan tot honderd procent. Een mooie manier om te besparen op de loonkosten nu chipfabrieken draaien op circa 35 procent van de capaciteit.

Werkt de truc ook echt? De vakbonden hopen van niet. Zij wijzen erop dat deeltijdwerkers hun recht op werkloosheidsuitkering kwijtraken in de situatie die nu dreigt te ontstaan.

Philips chipdivisie realiseerde vorig jaar een bedrijfsresultaat van ruim 1,3 miljard euro. Dit jaar zijn er dieprode cijfers, maar je zou kunnen zeggen dat dit soort calamiteiten een risico van het vak zijn in de chipsector. Bedrijfsrisico's dus, en in dat geval kan de Arbeidsinspectie de aanvraag voor arbeidstijdverkorting afwijzen.

Een gotspe, zal Philips zeggen, dat ons de compensatie wordt onthouden die de Nederlandse boeren wel hebben gekegen. Want ook in de chipsector regeert de varkenscyclus.

    • Michiel van Nieuwstadt