Rabo wil verzekeraar overnemen

De Rabobank wil haar verzekeringsactiviteit verdubbelen. De groei zal niet op eigen kracht maar door overnames verwezenlijkt moeten worden.

Dat zegt bestuursvoorzitter Hans Smits van de Rabobank in een vraaggesprek met deze krant. Pogingen om de krachten te bundelen met de coöperatieve verzekeraar Univé liepen eerder vast.

Vergeleken met bankverzekeraars als ING en Fortis is Rabobank meer bank dan verzekeraar. Om van de kruisbestuiving tussen bankieren en verzekeren meer te profiteren zal de verzekeringspoot flink moeten groeien.

Bij dochter Interpolis zijn momenteel de belangrijkste verzekeringsactiviteiten van Rabobank geconcentreerd. Interpolis is volgens Smits al sterk in koopsompolissen en herverzekeren. Rabobank is minder dominant aanwezig in de collectieve sector. Zelfstandige ziektekostenverzekeraars en middelgrote pensioenfondsen zijn daarom mogelijke overnamekandidaten voor de bank.

Rabobank, een coöperatieve bank, geen beursfonds, maakte vanochtend bekend dat de winst het eerste halfjaar met 8 procent is gestegen naar 714 miljoen euro (1,57 miljard gulden). Dat is onder de doelstelling van 12 procent, maar bestuursvoorzitter Hans Smits zei tevreden te zijn gezien de slechte economische omstandigheden.

De premie-inkomsten van het verzekeringsbedrijf kwamen in de eerste zes maanden 28 procent hoger uit op 2,21 miljard euro. Het bankbedrijf zag de baten sneller groeien dan de lasten.

De zakenbankdivisie van Rabobank verdriedubbelde haar resultaat. Dit is vooral dankzij de dramatisch lage resultaten die de bank het jaar ervoor met zakenbankieren behaalde. De winst op vermogensbeheer halveerde tot 65 miljoen euro.

vraaggesprek pagina 13