Pieper geeft beleggers half miljard terug bij gebrek aan bestemming

Investeerder Roel Pieper, oud-bestuurder van elektronicaconcern Philips, heeft grote beleggers in een van zijn beleggingsfondsen eerder dit jaar 500 miljoen gulden teruggegeven omdat hij er geen goede bestemming voor kon vinden. ,,We hebben in acht bedrijven geïnvesteerd'', zegt Pieper in een telefonisch interview met deze krant. ,,Maar we hebben meer dan 200 van de 270 miljoen dollar teruggegeven. Dat is ongebruikelijk, maar positief ontvangen omdat sommigen met hun andere investeringen op 80 of 90 procent verlies zaten.''

Het ging om durfkapitaal voor het eerste Europese fonds van Insight Venture Partners (voorheen Insight Capital) dat bestemd was voor investeringen in beginnende technologiebedrijven voorafgaand aan hun beursgang. Inmiddels heeft Pieper een tweede fonds gelanceerd. Er is dit keer 200 miljoen gulden opgehaald bij beleggers als de Nederlandse banken ABN Amro en ING, bij het grote Amerikaanse pensioenfonds Calpers en bij privé-investeerders als Michael Dell (oprichter van het gelijknamige computerbedrijf), topman Charles Wang van Computer Associates en de bekende durfkapitalist Tom Perkins. Het zijn deels dezelfde beleggers als in het eerste fonds.

,,Het klimaat is nog steeds lastig'', zegt Pieper. ,,En we zullen voorzichtig beginnen. Maar de bodem van het dal is bereikt. Daarom willen wij klaar staan om weer in actie te kunnen komen.'' Hij rekent er op dat de fonds in de komende maanden nog zal groeien tot een totale inleg van 500 miljoen gulden.

Pieper zoekt net name naar investeringen in bedrijfjes die erp-software maken voor de zakelijke markt die wat robuuster is dan andere delen van de technologiesector.