Oslo bereid vluchtelingen op te nemen

Noorwegen heeft zich vandaag bereid verklaard om een deel van de asielzoekers aan boord van het Noorse vrachtschip de Tampa in Noorwegen op te nemen.

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Thorbjörn Jagdland, wees een eerder aanbod van Oost-Timor van de hand om de vluchtelingen voorlopig aldaar op te vangen. Dat aanbod werd gedaan door José Ramos Horta, de facto de minister van Buitenlandse Zaken van Oost-Timor.

Oost-Timor, waar gisteren verkiezingen werden ghehouden, staat momenteel nog onder een overgangsbestuur van de Verenigde Naties. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken stelde daarbij dat Oost-Timor te arm is om de vluchtelingen op te kunnen vangen. Hoeveel vluchtelingen Noorwegen precies wil opvangen is nog niet bekend. Ook Australië maakte vandaag bekend dat het de vluchtelingen niet naar Oost-Timor wil sturen.

Vertegenwoordigers van Australië, Noorwegen en Indonesië komen vandaag bijeen in Genève om een uitweg te zoeken uit de impasse rond de voornamelijk Afghaanse vluchtelingen aan boord van het Noorse schip de Tampa. Nieuw-Zeeland, dat hulp heeft aangeboden, neemt ook aan die besprekingen deel. ,,Ik verwacht vandaag nog geen oplossing, maar wel binnenkort', aldus de Noorse minister Jagdland. Hij zei dat Noorwegen ,,een menselijk land is' dat de VN altijd zal helpen door vluchtelingen op te nemen. Hoeveel van de vluchtelingen in Noorwegen welkom zijn, zei Jagland niet.

De meer dan vierhonderd voornamelijk Afghaanse, Sri-Lankese en Pakistaanse vluchtelingen werden zondag opgepikt door de Tampa, toen de Indonesische veerboot waarop ze zich bevonden dreigde te zinken. De Tampa bevond zich op dat moment nog in internationale territoriale wateren. Woensdag is het schip de Australische territoriale wateren binnengevaren. Australië had daartoe geen toestemming verleend.

Als reactie zond Australië zo'n zestig zwaarbewapende elitetroepen van de Special Air Services (SAS) naar het schip. Die moesten onder andere voorkomen dat de vluchtelingen over boord zouden springen. De hongerstaking die door de vluchtelingen werd begonnen, is inmiddels afgebroken.