OP KOMST

Pop

Double Talk Festival Hiphop en rap-poetry op drie data en op drie lokaties: Supernatural ea 7/9, Ganzenhoef, Amsterdam Zuid-Oost; Empress, Drop It 15/9 Nes-theaters, Amsterdam; The Roots ea 21/7 Paradiso, Amsterdam

Crossing Border Festival Dit jaar opnieuw in Amsterdam, met dichters en zangers. Behalve veteranen als Nick Cave en Leonard Cohen ook aandacht voor neo-psychedelische soft-rock van Simian (UK) en Mercury Rev (VS). 26/10, 27/10 theaters rond Leidseplein, Amsterdam

Mary Gauthier De Amerikaanse country & western-zangeres maakte een late start, maar kreeg afgelopen voorjaar enthousiaste reacties op haar optredens in Nederland. Ze zingt, anders dan de meeste c&w-zangeressen, over lesbiennes enlimousines. 3/10 013, Tilburg; 4/10 Paradiso, Amsterdam; 5/10 Doornroosje,Nijmegen; 6/10 Smelt, Assen; 7/10 Vrfedenburg, Utrecht

Destiny's Child Eindelijk in ons land te zien: de drie r&b-diva's die snedig zingen en dansen. Al uitverkocht. 6/11, 7/11 Ahoy', Rotterdam

Trockener Kecks Ondanks het succes van hun laatste cd zal de Amsterdamse groep zich per december, na eenentwintig jaar, opheffen. Tot dan in het hele land te zien. Onder andere: 15/9 Berkelpop, Berkel Rodenrijs; 13/10 Vagant, Balkbrug

Jazz en Wereldmuziek

Toots Thielemans Iedereen kent hem, iedereen houdt van hem en het kan altijd de laatste keer zijn. 22 september, Concertgebouw Amsterdam

Jazz International Rotterdam Eerste aflevering met o.a. Ray Anderson, Willem Breuker Kollektief, Metropole Orkest, John Taylor Trio, Django Bates en Eric Vloeimans. 28 en 29 september, Calypso 2001 en 30 september Doelen, Rotterdam.

Agadir Gnawa Wat `Winti' is voor Surinamers is `Gnawa' voor Marokkanen: trance-muziek om de geesten te verzoenen. Toernee van 18 t/m 28 oktober

Diana Krall Een nachtclubzangeres met Nat King Cole-aspiraties, hoe gaat dat uitpakken in een grote zaal. 14 november, Concertgebouw Amsterdam

Kamal Sabri Uit Noord India afkomstige virtuoos op de sarangi, een eeuwenoud strijkinstrument met een bijna vocaal geluid. Toernee van 20 t/m 25 november