OP KOMST

Toneel

De Vagina Monologen (Eve Ensler). Zevenentwintig bekende vrouwen, onder wie Hanneke Groenteman, Corry Brokken, en Catherine Keyl, praten in ploegendienst over hun vrouwelijkheid, verkrachting, mannen, en andere dameszaken. Vanaf september.

Varkens/ Boeren Brabants drieluik op lokatie van Zuidelijk Toneel Hollandia m.m.v. twaalf oude varkenshouders. Oktober en november.

Johnny Kraaijkamp (76) speelt De Huisbewaarder van Pinter. Vanaf december.

Veel Shakespeare's: Ola Mafalaani regisseert `De Koopman van Venetië' bij Toneelgroep Amsterdam. Hans Croiset keert terug bij het Nationale Toneel als King Lear. Cabaretier Eric van Sauers wurgt Ricky Koole als Othello bij het Noord Nederlands Toneel. Dirk Tanghe pakt uit bij de Paardenkathedraal met `Midsummernightdream'

En vele biografische toneelstukken; over Falco; `The Prefab Four' (The Monkees); Prinses Marianne (nieuwe Vorstenbosch); haar vader Willem I, of het verlies van België; `Yasser' (door Abdelkader Benali), `Mozes, de musical,' Lumumba, en Eva, Hitlers lief.

Cabaret

Nieuwe duo`s: Hans Dorrestijn en Martin van Dijk (première 1 november, Kleine Komedie, Amsterdam), Karin Bloemen en Cor Bakker (voorjaar 2002), Alex Klaasen en Martine Sandifort (voorjaar 2002).

Bestaande duo's met een nieuw programma: Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten (februari), De Berini's (27 oktober, Zuidplein, Rotterdam), Plien & Bianca (1 december, Stadsschouwburg, IJmuiden).

Nieuwe soli: Liesbeth List (1 oktober, Theater aan de Parade, Den Bosch), Paul Haenen (najaar), Vincent Bijlo (21 november, Stadsschouwburg, Utrecht). Freek de Jonge speelt vanaf oktober weer een oudejaarsavondconference.

Dans

Holland Dance Festival biedt onder de noemer Going Places! een keur aan buitenlandse groepen, van 14/11 t/m 1/12 in diverse Haagse Theaters

Gastprogrammering Het Muziektheater te Amsterdam trends uit de Verenigde Staten en tradities uit Japan. `Rome & Jewels', Romeo en Julia als vete tussen hiphoppers en breakdancers. (21, 23, 25/12). Authentieke Kabuki van Nagoya Masume Kabuki (9 en 11/4). Ballett Frankfurt presenteert een nieuw werk van William Forsythe (14, 16 en 17/4)

Dansgroep Krisztina de Châtel bestaat dit jaar twintig jaar. De leidster gaat bij Het Nationale Ballet `De Materie' van Louis Andriessen choreograferen (14/2 t/m 2/3 Muziektheater Amsterdam). Haar groep gaat werken met muziekgroep LOOS in `Rooms'. Première: 25/4 Theater a/h Spui, Den Haag

Ton Simons' Dance Works in samenwerking met de moderne dansgroep Leine & Roebana. Première: 6/2 Schouwburg Rotterdam

Ed Wubbe de leider van het Scapino Ballet Rotterdam, creëert samen met architectenbureau MVRDV een virtuele voorstelling, met als thema een blik op de toekomstige stad. Première: 5/10 Schouwburg Rotterdam

Musicals

Hugo Haenen, Tony Neef en Danny de Munk spelen de hoofdrollen in Titanic, naar het Amerikaanse origineel – en heel anders dan de film. Première: 23 september in Carré, Amsterdam. Tournee door het hele land.

De nieuwe ontdekking Chaira Borderslee speelt de titelrol in Aida – niet van Verdi, maar van Tim Rice en Elton John. Vanaf 4 oktober uitsluitend in het Circustheater in Scheveningen.

Paul de Leeuw, Jenny Arean, Sandra Wallis de Vries en Carice van Houten vormen het middelpunt in een nieuwe versie van Foxtrot van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Première: 16 september in het oude Luxor, Rotterdam. Tournee.

Joke de Kruijf (Grace Kelly), Ernst Daniël Smid (prins Rainier) en Rob van de Meeberg (Alfred Hitchock) spelen in het nieuwe Grace van Seth Gaaikema en de Broadway-routinier Cy Coleman. Vanaf 9 oktober uitsluitend in een speciaal tenttheater aan de Arena Boulevard in Amsterdam Zuid-Oost.

Jos Brink is de hoofdpersoon in Sonneveld, een door hemzelf geschreven portret van de cabaretier. Première: 19 oktober in de Stadsschouwburg in Haarlem. Tournee door het hele land.