Nuon-topman Tob Swelheim na 14 jaar weg

Bestuursvoorzitter Tob Swelheim van energiebedrijf Nuon vertrekt per 1 januari 2002. De voorzitter heeft na 14 jaar zelf besloten weg te gaan, zo zei Nuon vanmorgen. Het bedrijf weet nog niet wie Swelheim zal opvolgen.

De 63-jarige Swelheim heeft 14 jaar aan het hoofd gestaan van Nuon. Swelheim zegt weg te gaan omdat er een nieuwe leiding nodig is nu Nuon aan de vooravond staat van grote veranderingen. De komende jaren zullen een ,,verdergaande efficiencyslag en substantiële internationale groei en schaalvergroting de onderneming opnieuw diepgand veranderen'', aldus een verklaring van Nuon.

Nuon is bezig met het zoeken naar een grote internationale partner voor een fusie van gelijken. Volgens Nuon is het moeilijk te zeggen wanneer deze fusie wordt gerealiseerd. Het bedrijf is er echter serieus mee bezig, maar het zou zowel binnen zes maanden als meer dan een jaar kunnen gebeuren.

Swelheim, die lijdt aan suikerziekte, zei verder dat hij de tijd die nog voor hem ligt graag aan meer persoonlijke zaken zou willen wijden.

De markante topman trad in 198 aan als voorziter bij de PGEM, het energiebedrijf voor Gelderland en Flevoland. Hij fuseerde PGEM met het Friese PEB, hieruit onstond in 1994 Nuon. In 1999 bracht hij Nuon samen met drie andere energiebedrijven: Energie Noord West, EWR en Gamog.

Het nieuwe Nuon is, gemeten naar het aantal klanten, het grootste energiebedrijf van Nederland. Daarnaast deed Nuon verscheidene overnames in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten.

President-Comissaris W. Meijer van Nuon sprak in en verklaring zijn bewondering uit voor Swelheim. De raad van commissarissen ziet het vertrek als een verlies voor het bedrijf, maar heeft alle begrip voor de beslissing. Meijer zei dat de procedure voor de opvolging inmiddels is gestart.

Bij het grote publiek werd Swelheim vooral bekend door de affaires rond voetbalclub Vitesse waarvan Nuon hoofdsponsor was. Nuon stopte afgelopen zomer zijn sponsoring van de Arnhemse voetbalclub. De relatie tussen Nuon en Vitesse raakte bekoeld na een aantal onderlinge conflicten.