NMa doet inval bij alle mobiele telefoniebedrijven

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft deze week bij alle vijf mobiele telefoniebedrijven een inval gedaan. Volgens zowel KPN als Libertel Vodafone is de NMa bezig met een onderzoek naar mogelijke afspraken tussen deze bedrijven over dealervergoedingen en subsidies op gsm-toestellen. Om potentiële klanten aan zich te binden hebben telefoniebedrijven de afgelopen jaren mobiele toestellen gratis weggeven in combinatie met een abonnement. Daarmee kregen de klanten honderden guldens korting. Die praktijk wordt nu langzaam afgebouwd omdat de markt zo langzamerhand verzadigd is geraakt. Inmiddels telt Nederland ongeveer 11,5 miljoen mobiele bellers, wat de subsidies overbodig maakt. ,,Wij hebben geen afspraken gemaakt'', aldus KPN vanochtend. Ook Libertel Vodafone, Ben, Telfort en Dutchtone ontkennen afspraken te hebben gemaakt. De NMa zelf doet geen mededelingen over de invallen ,,zolang het onderzoek gaande is'', aldus een woordvoerder.