`Moslims bedreigen Maleisië'

Moslim-extremisme bedreigt Maleisië en zijn kwetsbare etnische balans, meent minister-president Mahathir bin Mohamad. In een tv-toespraak haalde hij uit naar oppositiepartij Parti Islam se-Malaysia (PAS), zonder deze bij naam te noemen.

De PAS kaapt steeds meer kiezers weg onder de pumiputra's, de oorspronkelijke bewoners die tweederde van de bevolking vormen. Velen van hen zien meer in de PAS dan in Mahathirs minder op religie geënte UMNO. Om hun steun terug te winnen, suggereert de premier dat achter de PAS fundamentalisten schuilgaan die met moord, overvallen en terroristische aanslagen de samenleving trachten te ontwrichten.

De afgelopen weken zijn veel leden van de oppositie opgepakt en voor onbepaalde tijd vastgezet op beschuldiging van staatsondermijnende activiteiten. De autoriteiten verdenken hen van lidmaatschap van de Kumpulan Mujahideen Malaysia, een islamitische terreurorganisatie waarvan onduidelijk is of die werkelijk bestaat of een `verzinsel' is van de politie.

Tegelijk met het verlies van de steun van de Maleiers, zien Mahathir en UMNO die van de Chinese en Indiase minderheden afkalven. Deze nemen aanstoot aan de wettelijk vastgelegde voorkeursbehandelingen voor Maleiers. Elk jaar worden uitmuntend presterende etnisch Chinese schoolverlaters geweigerd op de universiteiten; 55 procent van de studenten daar moet Maleis zijn. ,,Misschien zijn dergelijke maatregelen overdreven', gaf Mahathir tot verbazing van velen gisteren toe. ,,Misschien hebben we daarom nu mensen die onverschillig zijn en niet bereid zich in te spannen.' Mahathir meent dat de Maleise meerderheid door haar passiviteit nauwelijks een rol speelt in de door Chinezen gedomineerde economie.