Laurus huurt Konings: een rekenaar tussen de schappen

De laatste jaren op het cv van Jan Konings (bijna 60), de man die nu supermarktketen Laurus moet redden, lezen als een wie-wat-waar van verloren dromen.

Een deel van het erfgoed van Fokker verkocht, de Superclub-videowinkels van Philips gesloten en, vorig jaar nog, bijgesprongen in het bestuur van de financieel worstelende voetbalclub Vitesse.

Konings is het type interim-manager dat binnenkomt om de curator buiten de deur te houden. Zijn kracht ligt in de financiën. Laurus meldde afgelopen zaterdag, onverwacht, dat het eerste halfjaar verlies oplevert en dat de ombouw van 800 winkels in Konmar-supers tijdelijk wordt gestaakt. Volgende week komt het concern, waar zo'n 45.000 mensen werken, met meer financiële details.

Konings heeft een ,,lange en succesvolle carrière in het bedrijfsleven'' achter de rug, zei Laurus vanochtend bij de aankondiging dat topman Ole van der Straaten is geschorst en Konings tijdelijk de directie leidt. Van der Straaten was zaterdag al min of meer onder curatele gesteld.

De ironie wil dat Van der Straaten en Konings, oppervlakkig bezien althans, een vergelijkbare achtergrond hebben. Zij werkten vroeger bij producenten van merkartikelen, de bedrijven die hun producten zo mooi mogelijk in de schappen willen hebben, maar niet bij een detailhandelsconcern zelf. Van der Straaten bij Unilever (van ijsjes tot wasmiddelen), Konings bij Sara Lee/Douwe Egberts (van schoensmeer tot koffie).

Bij Sara Lee/DE was Konings jarenlang de helft van het vermaarde duo Koonstra. Konings deed de financiën, Cor Boonstra de commercie. Konings is nog steeds adviseur van Philips. Laurus-commissaris J. Hessels is onder meer ook commissaris bij het elektronicaconcern.

,,Onvoorstelbaar dat ze bij Laurus een financiële man neerzetten'', zegt retaildeskundige Gerard Rutte, ,,In plaats van iemand die verstand heeft van een winkeloperatie, iemand die weet wat je naar links en naar rechts moet schuiven. Ik begrijp ook niet waarom ze Van der Straaten nu wegsturen, want ze hebben alle ervaring die ze in huis hebben hard nodig''.

Jan Konings, geboren op 26 november 1941, heeft zijn hele leven financiële functies gehad. De belangrijkste bedrijven waren Rank Xerox, de Amerikaanse producent van kopieerapparaten waar hij werkte van 1971 tot 1980, en Sara Lee Douwe Egberts (1980 tot 1996).

Sinds zijn pensionering op zijn 55ste heeft hij een aantal opdrachten gedaan als reorganisatiemanager bij failliete of bijna failliete bedrijven. Eerst mocht hij voor de Stichting Hoogoord proberen de nog winstgevende bedrijfsonderdelen van vliegtuigfabriek Fokker te verkopen. Die gingen naar industrieel conglomeraat Stork.

Daarna kon hij aan de slag voor Philips, voor Cor Boonstra. Hij saneerde en leidde Superclub, een noodlijdende Belgische keten van videowinkels.

Konings is verder commissaris bij Gefabo, de houdstermaatschappij van onder andere het bekende restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin en was van 1996 tot vorig jaar lid van de raad van commissarissen van GAK Nederland. Ook is hij adviseur van de Utrechtse participatiemaatschappij UPM, waarvoor hij bijvoorbeeld als interimmanager actief was bij het telecombedrijf Lacis.